3 sposoby na przejedzenie
Naturalne domowe metody.
1. Napar z ostropestu plamistego
To solidny zastrzyk sylimaryny - związku, który przeciwdziała zapaleniom układu pokarmowego, wspomaga wytwarzanie soków żołądkowych i poprawia funkcjonowanie wątroby. Łyżeczkę nasion zalej szklanką wrzątku i odczekaj kwadrans. Taki napój wypijaj po posiłku.
2. Kisiel z siemienia lnianego
Dzięki dużej zawartości błonnika nasiona lnu ułatwiają trawienie - ułatwiają wypróżnianie, zapobiegają zaparciom, łagodzą podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. Wystarczy zalać szklanką wrzątku 3 łyżki niemielonego siemienia i odstawić na godzinę. Ziarna spęcznieją i wytworzą śluz. Przecedź i wypij.
3. Miętowa herbatka
O tym zielu nie należy zapominać: obecny w liściach mięty mentol łagodzi bóle, nudności, kolki jelitowe, wspomaga też produkcję żółci. Gdy więc się przejesz, po prostu zaparz torebkę ziela i wypij. Pomoże!