3 sposoby na trawienie
Warto je poznać.
1. Szczypta kminku zapobiegnie wzdęciom
Aby uniknąć uczucia ciężaru na żołądku, od razu po jedzeniu żuj kminek. Zioło to działa żółciopędnie (dzięki temu lepiej trawisz) i przeciwskurczowo, zapobiegając bólom brzucha. Gdyby zaś dokuczała ci zgaga, wypij napar z kminku. Pół łyżeczki ziaren zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia na 20 minut. Potem wymieszaj i wypij, zjadając również rozmiękczone ziarenka.
2. Koktajl z sody usunie refluks
Neutralizuje kwasy żołądkowe oraz szybko przynosi ulgę.
Pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuść w 1/2 szklanki herbaty miętowej (przyspiesza trawienie), dodaj łyżeczkę soku z cytryny (oczyszcza wątrobę). Koktajl pij małymi łykami. Możesz również pić letnią wodę (pół szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki sody.
3. Lukrecja na ból żołądka
Zawiera prostaglandyny regulujące wytwarzanie śluzu, co przyspiesza trawienie. Zioło to pobudza też pracę wątroby. Pół łyżeczki korzenia lukrecji zalej szklanką zimnej wody i przez 5 minut gotuj na wolnym ogniu. Odstaw na 15 minut, przecedź i wypij w razie kłopotów z trawieniem oraz w przypadku palącego (wrzodowego) bólu żołądka.