Aby uniknąć uczucia ciężaru na żołądku, od razu po jedzeniu żuj kminek. Zioło to działa żółciopędnie (dzięki temu lepiej trawisz) i przeciwskurczowo, zapobiegając bólom brzucha. Gdyby zaś dokuczała ci zgaga, wypij napar z kminku. Pół łyżeczki ziaren zalej wrzątkiem i odstaw do zaparzenia na 20 minut. Potem wymieszaj i wypij, zjadając również rozmiękczone ziarenka.
Neutralizuje kwasy żołądkowe oraz szybko przynosi ulgę.
Pół łyżeczki sody oczyszczonej rozpuść w 1/2 szklanki herbaty miętowej (przyspiesza trawienie), dodaj łyżeczkę soku z cytryny (oczyszcza wątrobę). Koktajl pij małymi łykami. Możesz również pić letnią wodę (pół szklanki) wymieszaną z połową łyżeczki sody.
Zawiera prostaglandyny regulujące wytwarzanie śluzu, co przyspiesza trawienie. Zioło to pobudza też pracę wątroby. Pół łyżeczki korzenia lukrecji zalej szklanką zimnej wody i przez 5 minut gotuj na wolnym ogniu. Odstaw na 15 minut, przecedź i wypij w razie kłopotów z trawieniem oraz w przypadku palącego (wrzodowego) bólu żołądka.