5 leków z polskich owoców sezonowych

Pomogą na wiele problemów.

Poznaj właściwości polskich owoców
Poznaj właściwości polskich owoców123RF/PICSEL

Mus z jabłek na apetyt

1/2 szklanki musu zjadaj 3-4 razy dziennie, między głównymi posiłkami.

Suszone śliwki na zaparcia

Wieczorem zalej 5 suszonych śliwek szklanką gorącej wody. Rano na czczo wypij napój, a śliwki zjedz.

Sok z aronii na nadciśnienie

Pij szklankę soku dziennie przez 3 miesiące. Jeśli jest zbyt cierpki w smaku, możesz rozcieńczyć go wodą i dodać odrobinę miodu.

Sok z malin na gorączkę

Gdy jesteś przeziębiona i masz podwyższoną temperaturę, łyżkę soku zalej ciepłą wodą. Wymieszaj. Po przestygnięciu dodaj łyżeczkę miodu. Pij sok 3-4 razy dziennie.

Jagody na plamkę żółtą

Dla ochrony oczu przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmy, jedz porcję tych owoców 3-4 razy w tygodniu. Latem warto je zamrozić w w woreczkach na jednorazową porcję i jesienią i zimą jeść same albo dodawać do jogurtu, kefiru, kasz.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas