5 pomysłów, jak zwiększyć odporność
Naturalne siły organizmu wzmacniaj nawet, gdy jesteś chora!
Rumianek z miodem
W szklance przygotuj rumiankowy napar. Żeby go otrzymać, trzeba zalać wrzątkiem łyżeczkę rumianku lub torebkę rumiankowej herbatki ekspresowej. Po kwadransie, gdy napar trochę przestygnie, dodaj doń łyżeczkę miodu i kilka kropli propolisu. Porcję słodkiego naparu pij trzy razy dziennie.
Nalewka jarzębinowa
Po pierwszym przymrozku zbierz kilogram owoców jarzębiny i podpiecz je rozłożone na folii aluminiowej w piekarniku. Gdy ostygną, przesyp je do gąsiora, dodając pół kilograma cukru i sok z jednej cytryny. Całość zalej wódką tak, żeby wypełniła naczynie. Po trzech tygodniach zlej gotową nalewkę do ciemnej butelki. Pij kieliszek dziennie, gdy poczujesz się osłabiona.
Syrop z buraków
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj dwa buraki. Wiórki włóż do litrowego słoika i wymieszaj z pięcioma łyżkami miodu. Zakręcony słój umieść w garnku z ciepłą wodą. Po około godzinie pojawi się syrop. Zlej go do butelki i wstaw do lodówki. Pij łyżkę syropu trzy razy dziennie.
Szybkie hartowanie
Aby podnieść odporność organizmu, codziennie poddawaj się naprzemiennym natryskom. Przez kilka minut najpierw przez pół minuty polewaj ciało ciepłą wodą, a potem tyle samo czasu schładzaj się wodą z słuchawki.
Czosnkowe menu
Każdego dnia zjadaj przynajmniej jeden ząbek czosnku. Możesz pokroić go i położyć na kanapce lub wypić w szklance ciepłego mleka.
Więcej porad: