5 typowych objawów nietolerancji glutenu
Jeśli dokucza ci któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.
Nawet niewielkie ilości glutenu w diecie osoby, która choruje na celiakię lub nie toleruje glutenu, mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń. Co gorsze chorzy zazwyczaj nie zdają sobie z tego sprawy, a ponieważ diagnozowanie kliniczne jest bardzo trudne oraz niepewne - często leczeni są w zupełnie innym kierunku. Warto zatem wiedzieć, jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę.
Ból brzucha, wzdęcia, biegunki
Zazwyczaj objawy pojawiają się do kilku godzin po spożyciu produktów, które zawierają gluten. W tym samym czasie może wystąpić jedna lub kilka dolegliwości.
Ciągłe zmęczenie i osłabienie
Nieustanne zmęczenie wydaje się nie mieć nic wspólnego z nietolerancją glutenu. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Jeśli po spożyciu np. chleba pszennego, pizzy, makaronu, pierogów odczuwasz osłabienie lub czujesz się zmęczenie mimo niewielkiej porcji, lepiej odwiedź lekarza.
Anemia
Z powodu ograniczonego wchłaniania się pokarmów istnieje ryzyko wystąpienia anemii, niedożywienia oraz związane z nimi niedobory witamin, żelaza i białka. W takiej sytuacji konieczne jest włączenie do diety warzyw, orzechów i nasion.
Zmiany skórne
Charakterystycznym objawem jest czerwona, bardzo swędząca wysypka, która najczęściej pojawia się już u niemowląt. Może to również dotyczyć osób dorosłych, choć te bardziej podatne są na inne zmiany skórne takie jak: egzema lub łupież.
Ból stawów
Kolejnym objawem nietolerancji glutenu może być ból stawów. Brzmi zaskakująco, prawda? U niektórych chorych organizm reaguje na gluten jak na toksynę. Oznacza to, że wewnątrz dochodzi do stanów zapalnych, a co za tym idzie odczuwamy ból np. w stawach.
Jeśli więc masz podejrzenia, że być może nie tolerujesz glutenu, dobrym sposobem będzie obserwacja organizmu po spożyciu: produktów zbożowych z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta (kasze, makarony, płatki), pieczywa (każde, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe), niskiej jakości produktów mięsnych (kiełbasy, kaszanki, pasztetowej, parówek), zup, sosów w proszku oraz panierowanej żywności i wyrobów garmażeryjnych.