5 typowych objawów nietolerancji glutenu
Jeśli dokucza ci któryś z poniższych objawów, to może być znak, że nie tolerujesz glutenu.

Nawet niewielkie ilości glutenu w diecie osoby, która choruje na celiakię lub nie toleruje glutenu, mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń. Co gorsze chorzy zazwyczaj nie zdają sobie z tego sprawy, a ponieważ diagnozowanie kliniczne jest bardzo trudne oraz niepewne - często leczeni są w zupełnie innym kierunku. Warto zatem wiedzieć, jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę.
Ból brzucha, wzdęcia, biegunkiZazwyczaj objawy pojawiają się do kilku godzin po spożyciu produktów, które zawierają gluten. W tym samym czasie może wystąpić jedna lub kilka dolegliwości.

Ciągłe zmęczenie i osłabienieNieustanne zmęczenie wydaje się nie mieć nic wspólnego z nietolerancją glutenu. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Jeśli po spożyciu np. chleba pszennego, pizzy, makaronu, pierogów odczuwasz osłabienie lub czujesz się zmęczenie mimo niewielkiej porcji, lepiej odwiedź lekarza.

AnemiaZ powodu ograniczonego wchłaniania się pokarmów istnieje ryzyko wystąpienia anemii, niedożywienia oraz związane z nimi niedobory witamin, żelaza i białka. W takiej sytuacji konieczne jest włączenie do diety warzyw, orzechów i nasion.
Zmiany skórneCharakterystycznym objawem jest czerwona, bardzo swędząca wysypka, która najczęściej pojawia się już u niemowląt. Może to również dotyczyć osób dorosłych, choć te bardziej podatne są na inne zmiany skórne takie jak: egzema lub łupież.

Ból stawówKolejnym objawem nietolerancji glutenu może być ból stawów. Brzmi zaskakująco, prawda? U niektórych chorych organizm reaguje na gluten jak na toksynę. Oznacza to, że wewnątrz dochodzi do stanów zapalnych, a co za tym idzie odczuwamy ból np. w stawach.Jeśli więc masz podejrzenia, że być może nie tolerujesz glutenu, dobrym sposobem będzie obserwacja organizmu po spożyciu: produktów zbożowych z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta (kasze, makarony, płatki), pieczywa (każde, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe), niskiej jakości produktów mięsnych (kiełbasy, kaszanki, pasztetowej, parówek), zup, sosów w proszku oraz panierowanej żywności i wyrobów garmażeryjnych.