6 sposobów na to, żeby wzmocnić odporność
Pogoda wystawia naszą odporność na próbę. Niestety, czasami próba się nie udaje. Co robić, by przeszła pomyślnie?

1. Fermentowany nabiał
Skuteczność działania układu immunologicznego organizmu w dużej mierze zależy od składu flory bakteryjnej jelit. Dlatego wprowadź do jadłospisu fermentowany nabiał, jak zsiadłe mleko, kefiry, maślanki, jogurty.
Są bogate w bakterie probiotyczne, które wspierają prawidłowe trawienie, ułatwiają przyswajanie składników odżywczych oraz blokują przenikanie chorobotwórczych mikrobów do ustroju. Pij przynajmniej szklankę fermentowanego nabiału dziennie.
2. Natka pietruszki oraz oliwa z oliwek
Zarówno świeża natka jak i olej oliwkowy dostarczają witamin C, E, A oraz z grupy B, które wzmacniają odporność i regenerację komórek. Pesto z nich to bomba zdrowotna! Jak je zrobić? Pęczek natki i łyżkę oliwy dopraw solą, pieprzem i zmiksuj. Powstałą pastę dodawaj do makaronu, kanapek albo pieczonego drobiu lub ryb. W razie choroby jedz pesto 2 razy dziennie, a profilaktycznie przynajmniej 4 razy w tygodniu.
3. Cytrusy i zioła
Pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty to źródło wspomagającej odporność witaminy C oraz anty- septycznych kwasów. W połączeniu z aromatycznymi ziołami, jak cyna- mon czy rozmaryn tworzą skuteczny lek, który prowokuje układ immunologiczny do pracy i uodparnia na działanie zarazków.
Cynamon ma bowiem właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne, rozmaryn zaś regeneruje i wzmacnia wyściółkę gardła, chroniąc przed infekcjami. Staraj się spożywać po minimum 30 dag cytrusów dziennie. Rób z nich sałatki, wyciskaj soki i dosypuj zioła.
4. Kiszonki
Bakterie kwasu mlekowego - z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium wchodzą w skład naturalnej flory jelit. Są niezbędne nie tylko do prawidłowego trawienia i przyswajania składników odżywczych, ale też do wzmacniania sił odpornościowych organizmu.
Tych zbawiennych bakterii dostarczą Ci kiszona kapusta i ogórki, ale także jabłka, buraki i inne warzywa. Co dzień spożywaj ich po minimum 20 dag.

5. Olej z wiesiołka
Uchodzi za cudowne remedium dla osób z osłabioną odpornością. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3, 6, 9 wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc przed atakami wirusów i bakterii.
Dodatkowo przeciwdziała chorobom górnych dróg oddechowych, wspomaga organizm w usuwaniu toksyn i poprawia pracę układu krwionośnego. Dlatego każdego dnia przez osiem tygodni spożywaj co najmniej łyżkę oleju z wiesiołka. Możesz dodawać go do kanapek, sałatek czy zup.
6. Dzika róża
To wyjątkowe źródło substancji - zwłaszcza witaminy C, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i pomocy w walce z bakteriami i wirusami. Jedzenie owoców dzikiej róży albo konfitury z nich wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zmniejsza przepuszczalność tkanek dla chorobotwórczych mikrobów.
W okresie jesienno-zimowym jedz co dzień łyżkę niskosłodzonej konfitury różanej. Możesz też dwa razy dziennie pić napar z dzikiej róży - łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką wrzątku i odstaw do zaparzenia na 20 minut.
Zobacz również: