6 sprawdzonych metod, jak obniżyć poziom glukozy
Lecz się naturalnie.
1. Kwaśne owoce
Unikaj słodyczy, a także białego pieczywa, ponieważ ono również prowadzi do szybkiego wzrostu poziomu glukozy. Staraj się nie słodzić napojów - a jeśli musisz, sięgnij po zdrowsze zamienniki cukru, takie jak stewia czy ksylitol. Gdy masz apetyt na coś słodkiego, jedz owoce, ale wybieraj wyłącznie te o kwaśnym smaku, takie jak truskawki czy grejpfruty. Te ostatnie działają wyjątkowo korzystnie, ponieważ nie tylko nie podnoszą, ale obniżają poziom glukozy we krwi.
2. Orzechy
Stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E. Dobrze wpływają na metabolizm węglowodanów. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie orzechów obniża poziom glukozy i złej frakcji cholesterolu (LDL). Tak skutecznie, że osoby w początkowym stadium cukrzycy typu II miały prawidłowy poziom cukru we krwi, dzięki temu, że spożywały 60 g orzechów dziennie. Profilaktycznie wystarczy mniejsza porcja - 10 g.
3. Kakao
Pij szklankę lub dwie dziennie. Kopiastą łyżeczkę kakao (bez dodatku cukru) zalej szklanką wrzątku, wymieszaj i wypijaj powoli. Nie dodawaj mleka. Kakao zawiera dużo flawonoidów. Wzmacniają one znajdujące się w trzustce komórki beta - one wydzielają insulinę, która obniża poziom glukozy we krwi. Kakao poprawia też wrażliwość komórek na działanie insuliny, co zapobiega groźnemu zjawisku insulinooporności - z czasem prowadzi to do rozwoju cukrzycy.
4. Nasiona chia
Chronią przed zaburzeniami przemiany węglowodanów w organizmie, a tym samym regulują poziom glukozy we krwi, co zapobiega rozwojowi cukrzycy. Nasiona chia (inaczej szałwii hiszpańskiej) zawierają bogactwo flawonoidów, kwasów omega-3, magnezu, żelaza, wapnia. Co dzień zjadaj co najmniej łyżkę - możesz je dodawać do koktajli i deserów, posypywać nimi sałatki czy kanapki.
5. Papryczki chili
Substancja, której zawdzięczają swój wyrazisty i piekący smak, czyli kapsaicyna, ma liczne właściwości zdrowotne, do których należy obniżanie poziomu glukozy we krwi. Papryczki chili zawierają też inne dobroczynne składniki, które przyspieszają przemianę materii, a tym samym ułatwiają redukcję masy ciała. To ważne w profilaktyce cukrzycy, ponieważ właśnie nadwaga i związana z nią otyłość brzuszna stanowi jeden z głównych czynników rozwoju cukrzycy typu II. Dodawaj papryczki chili do potraw i sałatek - staraj się je spożywać regularnie, najlepiej surowe.
6. Awokado
Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, dużo błonnika, witaminy C, E, beta-karoten, luteinę i potas. Dzięki tym składnikom skutecznie wpływa na obniżenie glukozy we krwi, stabilizuje poziom cholesterolu oraz pomaga utrzymać właściwą wagę, a więc niweluje czynniki sprzyjające rozwojowi cukrzycy. Każdego dnia zjadaj co najmniej połowę dojrzałego awokado - możesz zrobić pastę z dodatkiem zmiażdżonego ząbka świeżego czosnku, który również ma właściwości regulujące poziom cukru we krwi.