Aby wzmocnić naczynka
Jeśli dokuczają ci pękające naczynka nie musisz ich ukrywać, możesz je wzmocnić. Oto kilka naturalnych sposobów, aby się ich pozbyć.
Napar z arniki
Uszczelnia i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, a także likwiduje siniaki i zapobiega ich tworzeniu. Łyżeczkę suszonej arniki zalej 200 ml wrzątku i zaparzaj przez kwadrans. Profilaktycznie pij szklankę naparu dziennie, a jeśli zależy ci na szybkim pozbyciu się siniaków - cztery razy na dobę przez sześć dni.
Konfitura z dzikiej róży
Zapobiega pękaniu ścianek naczyń krwionośnych, a także spowalnia procesy miażdżycowe, które osłabiają żyły. Wystarczy raz dziennie dodać konfiturę z dzikiej róży do herbaty.
Jak ją zrobić? Kilogram owoców oczyść i pokrój na połówki. Zalej szklanką wody i upraż. Gdy zmiękną, dodaj szklankę cukru trzcinowego. Gotuj, aż owoce się rozpadną. Przestudzoną konfiturę przetrzyj przez sito i wymieszaj z dwoma łyżkami soku z cytryny. Pasteryzuj w małych słoikach.
Sok z kapusty
Wyciśnij 3/4 szklanki soku ze słodkiej kapusty i pij codziennie przez sześć do ośmiu tygodni. Ten napój wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i zmniejsza ich przepuszczalność. Biała kapusta sprawdzi się też, gdy masz siniaki lub "pajączki". Dwa liście włóż na 15 minut do lodówki. Rozbij tłuczkiem i obłóż nimi wybroczyny. Owiń kapustę bandażem, by się nie zsuwała i zostaw na noc.
Zobacz także: