Alergia pod kontrolą

Pyłki mogą wpadać do domu i zagnieżdżać się w kurzu. Wyjście na spacer tez może rożnie się skończyć.

Codziennie myj włosy, bo pyłki łatwo na nich osiadają
Codziennie myj włosy, bo pyłki łatwo na nich osiadają 123RF/PICSEL

W przypadku uczulenia na pyłki dolegliwości mogą nasilić się po zjedzeniu niektórych, silnie alergizujących produktów. Unikaj przede wszystkim selera korzeniowego i naciowego, owoców pestkowych (gruszek, jabłek, melona, mango, brzoskwiń, śliwek, czereśni, wiśni, kiwi), surowej marchewki i pomidorów oraz orzechów, migdałów i herbatek z rumianku. Uczulający może być też miód, ponieważ pszczoły mogą przenieść do niego uczulające substancje z pyłku bylicy.

Poza tym przy alergii na inne rośliny warto przestrzegać pewnych zasad.

Brzoza ( pyli kwiecień/ maj)

Unikaj przypraw: anyżu, papryki, kminku, kolendry, pieprzu, curry.

Trawy ( pylą maj/sierpień)

Ogranicz w diecie cebulę, ryż oraz mąki - żytnią, pszenną, orkiszową.

Bylica  ( pyli lipiec/sierpień)

Zrezygnuj z grochu, kopru włoskiego, suszonej papryki, curry, kminku, anyżu, kolendry.

Zobacz także: 

Zdrowe zęby dzięki nowym technologiomStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas