Alergia pod kontrolą
Pyłki mogą wpadać do domu i zagnieżdżać się w kurzu. Wyjście na spacer tez może rożnie się skończyć.
W przypadku uczulenia na pyłki dolegliwości mogą nasilić się po zjedzeniu niektórych, silnie alergizujących produktów. Unikaj przede wszystkim selera korzeniowego i naciowego, owoców pestkowych (gruszek, jabłek, melona, mango, brzoskwiń, śliwek, czereśni, wiśni, kiwi), surowej marchewki i pomidorów oraz orzechów, migdałów i herbatek z rumianku. Uczulający może być też miód, ponieważ pszczoły mogą przenieść do niego uczulające substancje z pyłku bylicy.
Poza tym przy alergii na inne rośliny warto przestrzegać pewnych zasad.
Brzoza ( pyli kwiecień/ maj)
Unikaj przypraw: anyżu, papryki, kminku, kolendry, pieprzu, curry.
Trawy ( pylą maj/sierpień)
Ogranicz w diecie cebulę, ryż oraz mąki - żytnią, pszenną, orkiszową.
Bylica ( pyli lipiec/sierpień)
Zrezygnuj z grochu, kopru włoskiego, suszonej papryki, curry, kminku, anyżu, kolendry.
Zobacz także: