Anti-aging: Dieta na odmładzanie
Dietetycy przekonują, że częste spożywanie określonych pokarmów już po 2 lub 3 miesiącach przyniesie zaskakujące, korzystne zmiany w Twoim wyglądzie. Skóra odzyska blask, stanie się jędrniejsza, a zmarszczki - mniej widoczne.
Twoje posiłki wcale nie powinny być wyłącznie lekkostrawne. Trawi się je wówczas szybko, a organizm przyswaja mniej składników odżywczych. Wchłaniają się one zarówno w jelicie cienkim, jak i grubym, co wymaga czasu. Potrzebujesz zarówno białka i węglowodanów, jak i tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych). Zadbaj też o zwiększoną dawkę witaminy E, zwanej witaminą młodości.
1. Zastrzyk energii
W dobrze przyswajalne białko bogate są m.in. fasola, groch, soczewica, soja, tofu, jaja, a także nabiał (jogurt, kefir). Jedz łososia, morszczuka, mintaja, pstrąga i śledzie. Z mięs - drób i cielęcinę.
2. Przeciwutleniacze
Włącz do jadłospisu warzywa kapustne, zwłaszcza kapustę cukrową i brukselkę. Koniecznie posypuj potrawy i kanapki natką z pietruszki, obfitującą w kwas foliowy i witaminę C. Źródłem przeciwutleniaczy są również ciemne owoce.
3. Potas, magnez i wapń
Doskonałym źródłem potasu jest awokado, sporo jest go również w bananach i ziemniakach. Wapń oraz magnez, ważne dla serca, znajdziesz w orzechach, nabiale i płatkach owsianych.
4. Kwasy omega-3
Najwięcej odmładzających nienasyconych kwasów omega-3 znajdziesz w migdałach, ziarnach słonecznika, orzechach brazylijskich oraz laskowych, orzechach nerkowca. Spożywaj także pestki dyni i nasiona lnu.