Antybiotyki roślinne

Cebula i czosnek są pełne substancji o działaniu antybiotycznym
Cebula i czosnek są pełne substancji o działaniu antybiotycznym123RF/PICSEL

"Zielone" antybiotyki w starożytności

Substancje roślinne działają antybakteryjnie

Brak oporności na substancje pochodzenia roślinnego

Najważniejsze składniki

Olejki eteryczne

Olejki wpływają hamująco na rozwój stanów zapalnych
Olejki wpływają hamująco na rozwój stanów zapalnych123RF/PICSEL

Olejki czosnkowy i gorczycowy

Olejek czosnkowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne
Olejek czosnkowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne123RF/PICSEL

Substancje ostre

Kapsaicyna występuje m.in. w papryczkach chili
Kapsaicyna występuje m.in. w papryczkach chili123RF/PICSEL

Garbniki

Garbniki, na przykład z rozmarynu, tworzą błonę ochronną przed bakteriami
Garbniki, na przykład z rozmarynu, tworzą błonę ochronną przed bakteriami123RF/PICSEL

Flawonoidy

Flawonoidy odpowiadają m.in. za kolor owoców
Flawonoidy odpowiadają m.in. za kolor owoców123RF/PICSEL
"Naturalne antybiotyki" Claudii Ritter
"Naturalne antybiotyki" Claudii Rittermateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?