Antybiotyki roślinne

Cebula i czosnek są pełne substancji o działaniu antybiotycznym
Cebula i czosnek są pełne substancji o działaniu antybiotycznym123RF/PICSEL

"Zielone" antybiotyki w starożytności

Zobacz również:

    Substancje roślinne działają antybakteryjnie

    Brak oporności na substancje pochodzenia roślinnego

    Najważniejsze składniki

    Olejki eteryczne

    Olejki wpływają hamująco na rozwój stanów zapalnych
    Olejki wpływają hamująco na rozwój stanów zapalnych123RF/PICSEL

    Olejki czosnkowy i gorczycowy

    Olejek czosnkowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne
    Olejek czosnkowy ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne123RF/PICSEL

    Substancje ostre

    Kapsaicyna występuje m.in. w papryczkach chili
    Kapsaicyna występuje m.in. w papryczkach chili123RF/PICSEL

    Garbniki

    Garbniki, na przykład z rozmarynu, tworzą błonę ochronną przed bakteriami
    Garbniki, na przykład z rozmarynu, tworzą błonę ochronną przed bakteriami123RF/PICSEL

    Flawonoidy

    Flawonoidy odpowiadają m.in. za kolor owoców
    Flawonoidy odpowiadają m.in. za kolor owoców123RF/PICSEL
    "Naturalne antybiotyki" Claudii Ritter
    "Naturalne antybiotyki" Claudii Rittermateriały prasowe
    Fragment książki
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?