Apteka natury: Głóg na dusznicę bolesną
Kwiaty i owoce głogu są składnikiem preparatów nasercowych i obniżających ciśnienie.

Poprawiają ukrwienie i usprawniają wieńcowy przepływ krwi. Wchodzą też w skład mieszanek przeciwdziałających miażdżycy. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył.
Przeciwdziałają też kołataniu i arytmii serca i łagodzą dolegliwości dusznicy bolesnej, spowodowanej niewydolnością naczyń wieńcowych.
Jak zażywać? 2 łyżki pokruszonych owoców głogu i pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu zalej 600 ml wody i postaw na 20 minut na ogniu, utrzymując ją w stanie lekkiego wrzenia. Pij 3 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej po posiłkach. Stosuj kurację 3-4 tygodnie.
Zobacz także: