Reklama

Apteka natury. Ogórecznik lekarski

Roślina pomoże w walce z infekcjami, bólami. Działa również uspokajająco.

Wystarczy zasiać go raz w ogrodzie, a przez następne lata będzie już wysiewał się sam.

Kwiaty i młode listki tej rośliny są jadalne. Można je dodawać do sałatek, ziołowego twarożku, dusić jak szpinak lub zamrażać w kostkach lodu. Mają orzeźwiający, ogórkowy smak. 

Roślina ta kwitnie latem, więc warto zrobić na zimę zapas suszonego ziela - kwitnące gałązki z liśćmi suszy się w ciemnym, przewiewnym miejscu. Przyda się do naparów i odwarów. Picie naparu z ogórecznika działa uspokajająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo, przeciwreumatycznie, a okłady z odwarów goją rany. 

Reklama

Napar do picia 

Łyżkę ziela należy zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem ok. 20 minut. W przypadku dolegliwości reumatycznych napar należy pić 2 razy dziennie przez 3-4 tygodnie. Taka kuracja będzie też pomocna przy infekcji pęcherza. 

Odwar do przemywań 

Łyżkę ziela trzeba wrzucić do garnka i zalać szklanką zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5-7 minut i odstawić do wystudzenia. Stosować w formie okładów na odparzenia. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy