Apteka przyrody: Trawa cytrynowa

​ Trawa cytrynowa jest popularną przyprawą kuchni azjatyckiej.

Trawa cytrynowa dodaje potrawom wspaniałego aromatu
Trawa cytrynowa dodaje potrawom wspaniałego aromatu123RF/PICSEL

 Na co pomaga? Trawa cytrynowa wpływa korzystnie na trawienie, łagodzi problemy żołądkowe, nudności, także ból głowy, obniża gorączkę, działa napotnie. Pobudza apetyt i stymuluje układ odpornościowy do walki z wirusami. Stosowana zewnętrznie jako tonik do przecierania cery i wcierania w skórę głowy łagodzi trądzik, zapobiega wypadaniu włosów i likwiduje łupież.

Jak stosować? Świeżą trawę cytrynową przechowasz w lodówce 3 tyg. Łodygi można też zamrozić. Wykorzystuje się tylko bulwiastą część łodygi. Suszoną można dodawać do herbaty lub zaparzać jak herbatę. Napar można pić lub używać jak tonik do cery i skóry głowy. Kupisz ją za ok. 4 zł.

Krewetki z trawą cytrynowąStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas