Reklama

Reklama

Aronia. Poznaj jej wachlarz zalet

Owoce poprawiają pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku.

Spożywanie aronii opóźnia rozwój takich chorób, jak:  jaskra, zaćma oraz zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). 

Przepis na sok

Dwa kilogramy umytych owoców aronii zalej trzema litrami wody, do całkowitego przykrycia owoców. Doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu przez 20 minut. Odcedź sok do innego garnka, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 kg cytryn oraz dwa kilogramy cukru. 

Mieszaj do rozpuszczenia cukru i jeszcze raz zagotuj. Zdejmij z ognia i rozlej do słoiczków lub zakręcanych butelek. 

Jesienią i zimą dodawaj łyżeczkę do herbaty dziennie - do wyczerpania zapasów. 

Reklama

Po produkty z aronii, także dżemy i nalewki, sięgaj również wtedy, jeśli chcesz uchronić się przed nadciśnieniem i miażdżycą, alergią lub przeziębieniem.

Zobacz także: 


Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy