Aronia. Poznaj jej wachlarz zalet
Owoce poprawiają pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku.
Spożywanie aronii opóźnia rozwój takich chorób, jak: jaskra, zaćma oraz zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Przepis na sok
Dwa kilogramy umytych owoców aronii zalej trzema litrami wody, do całkowitego przykrycia owoców. Doprowadź do wrzenia i gotuj na mniejszym ogniu przez 20 minut. Odcedź sok do innego garnka, dodaj sok wyciśnięty z 1/2 kg cytryn oraz dwa kilogramy cukru.
Mieszaj do rozpuszczenia cukru i jeszcze raz zagotuj. Zdejmij z ognia i rozlej do słoiczków lub zakręcanych butelek.
Jesienią i zimą dodawaj łyżeczkę do herbaty dziennie - do wyczerpania zapasów.
Po produkty z aronii, także dżemy i nalewki, sięgaj również wtedy, jeśli chcesz uchronić się przed nadciśnieniem i miażdżycą, alergią lub przeziębieniem.
Zobacz także: