Atopowe zapalenie skóry: Jak załagodzić objawy?
Objawia się uporczywym pieczeniem i swędzeniem skóry, mocnym jej wysuszeniem i wysoką wrażliwością na zmiany wilgotności, temperatur, dotyk tkanin. Naskórek jest silnie napięty, zaczerwieniony, bardzo się łuszczy, często pęka. AZS jest chorobą nieuleczalną – można jedynie łagodzić jej symptomy. Wypróbuj nasze rady.
Łagodzące panaceum
Leszczyna ma silne właściwości przeciwzapalne, koi swędzenie i przyspiesza gojenie. Sześć garści suszu leszczynowego zalej 3 litrami zimnej wody. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj wywar do wanny z ciepłą wodą. Zażywaj kąpieli przez 15 minut. Powtarzaj zabieg codziennie, gdy Twoja skóra jest mocno podrażniona i pęka. Profilaktycznie stosuj kurację co 3 dni.
Płatki owsiane nawilżają i odżywiają naskórek. Weź ich 1/2 kg, wsyp do garnka, zalej 3 litrami zimnej wody. Ugotuj na wolnym ogniu. Przetrzyj powstałą papkę przez sito. Wcieraj ją delikatnie w umytą skórę przez 2-3 minuty. Potem zmyj letnią wodą i osusz ciało. Zabieg wykonuj codziennie.
Lukrecja złagodzi swędzenie i ugasi stan zapalny. Łyżeczkę rozdrobnionego korzenia rośliny zalej 1/2 szklanki wrzątku. Odstaw na 30 minut do zaparzenia. Przemywaj chore miejsca kilka razy na dobę, wklepuj w nie napar. Gdy ciało wyschnie, posmaruj je hypoalergicznym balsamem. Powtarzaj terapię każdego dnia.
Olej słonecznikowy usuwa swędzenie, natłuszcza i reguluje rogowacenie, zapobiegając pękaniu oraz nadmiernemu łuszczeniu skóry. Dwa razy dziennie wcieraj w nią niewielką ilość oleju słonecznikowego. Odczekaj 5 minut, by część płynu się wchłonęła, nadmiar usuń ręcznikiem papierowym.
Na następnej stronie dowiesz się, jak załagodzić objawy AZS za pomocą diety >>>
Terapia dietą
Wzbogać jadłospis w tłuste morskie ryby (makrelę, łososia, śledzie), oleje roślinne - najlepiej z pierwszego tłoczenia, orzechy i migdały. Zawierają niezbędne do budowy skóry kwasy omega-3. Działają przeciwzapalnie, łagodzą, natłuszczają, zapobiegają łuszczeniu się naskórka. Jedz kiszonki - kapustę, ogórki, buraki. Są źródłem probiotyków - poprawiają stan flory bakteryjnej potrzebnej do wzmocnienia odporności, a tym samym gaszenia stanów zapalnych.
Uzupełnij dietę w mięso wieprzowe i wołowe, wątróbkę, jaja, pestki dyni, fasolę i kakao. Obfitują w cynk, który łagodzi AZS. Co dzień pij napój przygotowany ze szklanki wrzątku albo gorącego mleka oraz łyżeczki drożdży. Zawarte w nich witaminy z grupy B skutecznie pobudzają regenerację naskórka, wygładzają go oraz zmniejszają złuszczanie.
Każdego dnia sięgaj po owoce i warzywa - są bogate w antyoksydanty oraz witaminy potrzebne do prawidłowej budowy skóry.
Dobre nawyki
Unikaj przetworzonych produktów zawierających sztuczne barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. To często silne alergeny i mogą zaostrzać objawy. Usuń z diety owoce morza, czekoladę, margaryny - kryją w sobie silne alergeny i pogłębiają atopię. Wystrzegaj się picia kawy i herbaty, bo prowokują odwodnienie skóry, a tym samym i przyczyniają się do jej łuszczenia i pękania. Zastąp produkty mleczne roślinnymi - np. sojowymi, mlekiem ryżowym, migdałowym.
W przebiegu atopowego zapalenia skóry często występują naprzemienne okresy wygaszania i ponownego nasilania się objawów. Uważa się, że rozwój schorzenia jest uwarunkowany kombinacją czynników genetycznych, środowiskowych oraz immunologicznych.