Awokado: Jakie ma właściwości?

Awokado może być dodatkiem do kanapek, sałatek oraz dipów. Posiada wiele właściwości leczniczych. Awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców. Jakie ma zastosowanie i dlaczego warto jeść awokado?

Pestka awokado może stanowić barwnik do tkanin
Pestka awokado może stanowić barwnik do tkanin123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma awokado?

Awokado stanowi cenne źródło wartości odżywczych. Awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych. 

Ponadto uznaje się, że awokado ma dobroczynny wpływ na serce, minimalizuje ryzyko zawału i jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu. Oprócz tego zawarta w owocu luteina pozytywnie wpływa na narząd wzroku. 

Awokado może okazać się pomocne osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Mimo że to tłusty owoc i zawiera sporo kalorii, to warto zwrócić uwagę na błonnik, który jest zawarty awokado. Pozwala on odczuwać sytość przez długi czas. Do tego awokado spożywane przez diabetyków może im pomóc w walce z nagłym wzrostem glukozy we krwi. 

Co można zrobić z pestki awokado?

Pestka awokado wydaje się zbędna. Istnieje jednak kilka sposobów na jej wykorzystanie. 

Pestkę awokado można ususzyć, rozdrobnić i stosować jako składnik peelingów. Wystarczy drobinki pestki awokado wymieszać z olejem kokosowym, by w łatwy sposób pozbyć się martwego naskórka. 

Awokado jest wykorzystywane do przygotowania guacamole
Awokado jest wykorzystywane do przygotowania guacamole123RF/PICSEL

Pestka awokado może stanowić barwnik. Poprzez działanie wrzącej wody pestka awokado wydziela różowy kolor. W ten sposób można zabarwić tkaniny. 

Awokado jest wykorzystywane do przygotowania guacamole. Niestety bardzo często traci ono swój intensywnie zielony kolor. Rozwiązaniem jest pestka awokado. Wystarczy włożyć ją do dipu, by zachował swój wyrazisty kolor.  
Jak wyhodować awokado z pestki?

Z pestki awokado można wyhodować drzewko. W pestkę awokado po przekątnej należy wbić trzy wykałaczki i włożyć ją do szklanki wypełnionej wodą. Wykałaczki będą opierały się o krawędzie szklanki, co spowoduje, że pestka będzie lekko zanurzona w wodzie. 

Jak zrobić guacamole?

Do przygotowania guacamole potrzebujemy awokado, cytrynę, czosnek oraz takie przyprawy jak sól i pieprz. Awokado trzeba przekroić na pół i obrać ze skórki. Miąższ należy umieścić w miseczce i rozgnieść go widelcem.

Do awokado dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Do tak przygotowanej pasty można ewentualnie dodać kolendrę, czerwoną cebulę, pomidory lub ostrą papryczkę. 


Czytaj więcej:

Owoce lata: Jedz sezonowo

Dlaczego nie należy wyrzucać skórki z mango?

Jak ugotować bób?

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Fasolka po bretońskuPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas