Awokado na zdrowie
Dba o serce i chroni przed Alzheimerem.
Tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3 zawarte w awokado są zdrowe dla serca. Obniżają poziom "złego" cholesterolu i trójglicerydów.
Owoc ten jest bogatym źródłem potasu, co w połączeniu z kwasami omega-3 oraz kwasem oleinowym pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Omega-3 wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym sprawiają, że awokado działa podobnie do ryb!
Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E, awokado chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Awokado zalecane jest też w walce z anemią i problemami trawiennymi.
Awokado należy do naturalnych afrodyzjaków chętnie wykorzystywanych w kuchni. Owoce dojrzewają dopiero po zerwaniu z drzewa, dlatego w sklepach zwykle dostępne są niedojrzałe. Przed zjedzeniem warto je na kilka dni umieścić na parapecie. Po przekrojeniu miąższ awokado zaczyna ciemnieć. By temu zapobiec, skrop owoc sokiem z limonki. Dojrzałe awokado można przechowywać w lodówce do 6 dni.