Błonnik: Nadmiar szkodzi

Warzywa i owoce wcale nie takie zdrowe? Faktycznie to możliwe, jeżeli jest ich w diecie zbyt dużo. Mogą być przyczyną otyłości lub biegunek.

Przyczyną kłopotów możne być błonnik zawarty w owocach
Przyczyną kłopotów możne być błonnik zawarty w owocachPicsel123RF/PICSEL

Kiedy przesadzimy z ich ilością mogą zaszkodzić. Na szczęście odbija się to na zdrowiu nieznacznie.

Przyczyną kłopotów często jest zawarty w owocach i warzywach błonnik. Skutecznie chroni przed zaparciami, ale gdy jemy go zbyt dużo, może być przyczyną biegunki lub bolesnych wzdęć.

Szczególnie wysoką zawartością błonnika charakteryzują się warzywa kapustne, groch, fasola.

Owoce z kolei zawierają dużo węglowodanów prostych, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, dlatego są bardziej kaloryczne i mogą powodować tycie. W dietach odchudzających nie przesadzajmy więc z owocami i wybierajmy te z mniejszą zawartością cukrów (np. arbuzy, grejpfruty, melony).

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas