Ból brzucha to czerwona kartka od jelit

Zespół jelita drażliwego dotyka około 30 proc.t społeczeństwa w Polsce. Jak rozpoznać chorobę i co jeść, aby nie pogarszać sytuacji?

123RF/PICSEL

Ból brzucha to czerwona kartka od jelit

Należy zrezygnować z węglowodanów, które są ciężko przyswajane. Natomiast zwrócić szczególną uwagę na błonnik, żelazo, witamy B i D i odpowiednio je uzupełniać, a zrezygnować z węglowodanów.
Na liście grzechów znalazły się także kawa i alkohol oraz ostre przyprawy i dodatki. Badania udowodniły, że te produkty zaostrzają stan zapalny.
Okazuje się, że kluczowe znaczenie dla prawidłowej pracy jelit ma odżywianie. Tak postała lista produktów, których przy tym schorzeniu lepiej unikać.
Jelito drażliwe to problem wśród krajów wysokorozwiniętych. Dlatego naukowcy i lekarze postanowili przyjrzeć się, co wpływa na nieustanne bóle brzucha? Jakie czynniki wywołują skurcz jelita?
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas