Ból głowy może wynikać z diety
Flora bakteryjna odpowiedzialna za ataki migreny? Okazuje się, że tak!
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zajęli się florą bakteryjną jamy ustnej. Z ich badań wynika, że jeśli pewnych bakterii (np. odpowiedzialnych za rozkładanie azotanów) mamy więcej, wpływa to na częstsze bóle głowy i migreny.
Skąd biorą się te bakterie?
W jamie ustnej jest ich więcej, gdy jemy produkty zawierające azotany. A są to m.in. przetworzone mięso, zwłaszcza wędliny i konserwy mięsne. Azotany to najczęściej stosowane substancje konserwujące. Są też w zielonych warzywach, które były w trakcie uprawy nieprawidłowo nawożone.
Gdy często jemy sery pleśniowe i czekoladę, zmienia się flora bakteryjna jelit. Osoby, których dieta jest bogata w te produkty, również częściej cierpią na bóle głowy.
Zobacz również: