Buraki wspomagają leczenie anemii
Zwiększają ilość czerwonych krwinek i czterokrotnie ułatwiają przyswajanie tlenu przez komórki. Natomiast obecny w nich kwas foliowy zapobiega chorobom serca.
Składniki:
2 średnie czerwone buraki ćwikłowe
2 duże marchewki
1 duża pomarańcza albo 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki
kawałek świeżego imbiru
garść natki pietruszki
pół szklanki wody
Przygotowanie:
Buraki i marchewki umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do blendera (możesz też użyć wyciskarki) i włącz przycisk pulsacyjny, który sieka wszystko na drobne części.
Do blendera dolej wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, obraną pomarańczę (albo obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych) i pokrojony na kawałki imbir. Całość zblenduj przez kilka sekund, aż osiągnięsz gładką i płynną konsystencję.
Następnie cały napój przecedź na sitku, tak aby uzyskać klarowny sok. Odstaw go w chłodne miejsce na około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka. Pij szklankę dziennie najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Zobacz również: