Buraki wspomagają leczenie anemii

Zwiększają ilość czerwonych krwinek i czterokrotnie ułatwiają przyswajanie tlenu przez komórki.​ Natomiast obecny w nich kwas foliowy zapobiega chorobom serca.

Pij szklankę dziennie najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Pij szklankę dziennie najlepiej pół godziny przed posiłkiem.123RF/PICSEL

Składniki:

2 średnie czerwone buraki ćwikłowe
2 duże marchewki
1 duża pomarańcza albo 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki
kawałek świeżego imbiru
garść natki pietruszki
pół szklanki wody

Przygotowanie:

Buraki i marchewki umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż warzywa do blendera (możesz też użyć wyciskarki) i włącz przycisk pulsacyjny, który sieka wszystko na drobne części.

Do blendera dolej wodę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, obraną pomarańczę (albo obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych) i pokrojony na kawałki imbir. Całość zblenduj przez kilka sekund, aż osiągnięsz gładką i płynną konsystencję.

Następnie cały napój przecedź na sitku, tak aby uzyskać klarowny sok. Odstaw go w chłodne miejsce na około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka. Pij szklankę dziennie najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Zobacz również:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas