Reklama

Reklama

Chleb powszedni jak zakazany owoc

Dla niektórych zwykła kajzerka na śniadanie to marzenie ściętej głowy! Czym mają się żywić nieszczęśnicy uczuleni na gluten?

Na pewno słyszałaś o diecie bezglutenowej. Wbrew obiegowej opinii, to żadna fanaberia! Nietolerancja glutenu i celiakia to poważne schorzenia.

Chorzy (a jest ich niemało, w dodatku wielu nie wie, że choruje!) po zjedzeniu produktów zawierających gluten cierpią nie tylko na problemy trawienne. W ich jelitach gluten wywołuje stan zapalny, który niszczy kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie pokarmów. Organizm nie dostaje potrzebnych mu składników odżywczych, a stąd tylko krok do poważnych schorzeń.

Jak żyć bez glutenu?

Całkowite wyeliminowanie z menu produktów go zawierających łatwe nie jest. Gluten to białko roślinne obecne w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Trzeba więc zapomnieć choćby o zwykłym chlebie!

Reklama

Na szczęście w sklepach przybywa produktów dla osób z nietolerancją glutenu - makaronów, ciastek, pieczywa. Żywność ta jest oznaczona przekreślonym kłoskiem.

"Bezglutenowcy" nie są więc zupełnie bezradni.

Wypieków w domu też nie muszą wybijać sobie z głów. Mąkę pszenną mogą zastąpić kukurydzianą, ryżową, sojową, gryczaną lub z amarantusa. W ich jadłospisie mogą znaleźć się kasze gryczana i jaglana, komosa ryżowa, ryż.

Bezpieczne są ziarna sezamu, siemienia lnianego, pestki dyni czy słonecznika.

Menu powinno opierać się głównie na warzywach, owocach, jajkach, rybach, mięsach i produktach mlecznych. Gdy najdzie ochota na słodycze, można bezkarnie sięgać po dżem, miód i ciastko z dozwolonych produktów czy kisiel z mąki ziemniaczanej.

Skąd pszenica w makreli?!

Niestety, gluten może czaić się w zupełnie nieoczekiwanych miejscach, np. w konserwach z ryb, bo jako zagęstnika sosu użyto mąki pszennej. To samo dotyczy... mrożonych owoców. Czasem dodaje się mąkę, by zapobiec sklejaniu się produktu w paczce. Gluten może się kryć w płatkach kukurydzianych!

Teoretycznie kukurydza nie zawiera glutenu, ale płatki mogą być słodzone słodem jęczmiennym...

Pszenne białko można znaleźć w polepszaczach smaku i innych dodatkach do żywności, trzeba więc być czujnym! Czytaj składy produktów. Uważaj też na syrop glukozowo-fruktozowy i skrobię modyfikowaną: w nich też mogą pojawiać się śladowe ilości. Bezpieczne są tylko produkty z jasnym napisem na opakowaniu: produkt nie zawiera glutenu.

AGNIESZKA PACUŁA

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy