Cholesterol? Zmień dietę!
Cholesterol powyżej normy! Jeśli usłyszysz od lekarza taki komunikat, nie wpadaj w panikę, tylko zmień dietę.
Wyeliminuj z niej produkty zawierające tłuszcz pochodzenia zwierzęcego: tłuste mięsa, podroby oraz żółte sery, tłuste mleko i twarogi, ogranicz także spożycie jajek. Jedz jak najwięcej produktów bogatych w błonnik (np. płatki owsiane), które "zbijają" cholesterol.
Podobnie działają sterole i stanole roślinne zawarte w niektórych margarynach do smarowania pieczywa. To naturalne składniki, które występują m.in. w olejach roślinnych, soi, ryżu, orzechach i nasionach.
Badania naukowe potwierdzają, że spożywane regularnie przez co najmniej miesiąc w ilości 2 g na dobę mogą obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi nawet o 10 proc. Wystarczy zjadać codziennie trzy kromki pieczywa grubo posmarowanego taką zdrową margaryną.
Jeśli ograniczymy także spożycie tłuszczów zwierzęcych i zaczniemy się więcej ruszać, możemy obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 15 proc.