Co jeść, aby poczuć ulgę przy zapaleniu żył
Spożywaj liściaste i ciemnozielone warzywa, bo zawarty w nich chlorofil zapobiega procesom miażdżycowym, oczyszcza krew i wzmacnia ścianki żył.

Jedz ziarna, orzechy i pieczywo z grubego przemiału - jest w nich błonnik, który pośrednio wzmacnia krew i żyły oraz leczy stany zapalne. Sięgnij po ananasy, bo rozrzedzają krew i zapobiegają zatorom. Dania doprawiaj kurkumą i czosnkiem - działają przeciwzapalne oraz uszczelniają naczynia krwionośne.
Śniadanie
Biały ser, sałatka z awokado, ogórka i natki pietruszki z sokiem z limonki, 2 kromki razowego chleba, kawa albo hummus z oliwkami, woda.
Drugie śniadanie
Sałatka z ananasa, kiwi i jabłka, jogurt, herbata albo kanapka z wędzonym łososiem, herbata.
Obiad
Zupa krem z buraków, kurczak z mleczkiem kokosowym, ryż brązowy, woda albo chudy rosół z makaronem, spaghetti z zielonym pesto, sok jabłkowy.
Podwieczorek
Sałatka z jajka i jarmużu, herbata zielona albo kawałek ciasta czekoladowego z buraczkami, kompot jabłkowy.
Kolacja
Dorsz pieczony z plastrami cytryny, kasza jaglana, mizeria albo brokuły, pieczone ziemniaki, woda z cytryną.