Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu
Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.
Wybieraj produkty bogate w błonnik, jak ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby, kasze, ryż, fasolę, groch. Doprawiaj dania czosnkiem i imbirem. Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu
Śniadanie
Owsianka na chudym mleku z jagodami, bułka razowa, polędwica sopocka, pomidor, ogórek, zielona herbata. Drugie śniadanie Sałata z jajkiem, tuńczykiem, pomidorami i zielonym groszkiem, sok wiśniowy.
Obiad
Zupa z soczewicy, łosoś pieczony z czosnkiem, ryż brązowy, szpinak, sok z żurawiny. Albo barszcz czerwony niezabielany, makaron razowy, grillowana pierś z kurczaka z szaszłykami z cukinii, papryki, cebuli i pieczarek, herbata z dzikiej róży.
Podwieczorek
Kasza jaglana z bananem, suszonymi morelami i jogurtem naturalnym, sok marchwiowy.
Kolacja
Grzanki razowe z pastą z wątróbek drobiowych z szałwią, sałatka z pomidora i czerwonej cebuli, sok porzeczkowy.
Zobacz również: