Co jeść, aby zapobiec grzybicy po antybiotyku
Zmień dietę na taką, która wzmocni organizm. Przede wszystkim jedz 4-5 małych posiłków dziennie co 2-3 godziny. Jak powinny być przygotowane?
Powinny być lekkostrawne, gotowane w wodzie lub na parze, duszone, pieczone albo grillowane bez tłuszczu.
Unikaj smażenia. Zupy sporządzaj tylko na wywarach warzywnych. Zrezygnuj z produktów zawierających cukier oraz tych z białej mąki (w tym z pieczywa na drożdżach), z nabiału na słodko, wędzonek i konserw, a także czarnej herbaty i kawy.
Śniadanie
Dwie kromki pieczywa żytniego na zakwasie z żółtym serem, sałatą, kwaszonym ogórkiem i pomidorem, herbata ziołowa.
Drugie śniadanie
Sałatka z pomidora, kwaszonego ogórka, papryki, cykorii i zielonej sałaty polana jogurtem naturalnym z koprem, woda.
Obiad
Zupa krem z kalafiora, pieczony stek wołowy, kasza gryczana, surówka z cykorii, selera i jabłka, sok wielowarzywny. Albo krem z pomidorów, łosoś pieczony w folii, ziemniaki z wody, surówka z pieczonych buraków, sok z jabłek.
Podwieczorek
Kefir z owocami jagodowymi i pestkami dyni, woda mineralna.
Kolacja
Sałatka z kaszy jaglanej, pomidorów, czosnku, żółtego sera, sosu winegret, herbata owocowa.
Zobacz również: