Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu
Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko - chude mięso (drób, królik, indyk), ryby, sery, twarogi, fermentowane produkty mleczne. By dieta dostarczała kolagenu i pobudzała jego produkcję, jedz wywary z kości - zupy, galaretki, galantyny mięsne.
Dostarczaj organizmowi witaminę D i kwasy omega-3, które znajdziesz w tłustych rybach morskich (w śledziu, makreli, tuńczyku), olejach, żółtkach jaj, oraz antyoksydanty (w warzywach i owocach).
Śniadanie
Owsianka z bananem, kawa albo jajka sadzone z suszonymi pomidorami, czosnkiem, dwie kromki razowca, herbata.
Drugie śniadanie
Omlet ze szpinakiem, pomidorami i papryką, herbata albo grahamka z pastą z makreli, jajkami, natką pietruszki, woda.
Obiad
Barszcz czerwony z uszkami, ziemniaki, pulpety z indyka w sosie pomidorowym, surówka z kapusty, kompot albo zupa jarzynowa, kasza pęczak, mizeria z jogurtem i szczypiorkiem, łosoś, kompot.
Podwieczorek
Garść bakalii, kompot albo sałatka owocowa, kakao.
Kolacja
Makaron razowy z pesto, woda z cytryną albo sałata z rukoli, czerwonej fasoli i pomidorków koktajlowych, herbata.
Zobacz także: