Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?
W każdym posiłku powinny być owoce i warzywa, które zawierają antyoksydanty, witaminy oraz mikroelementy rozrzedzające krew.
Znajdziesz je w czerwonej kapuście, bakłażanach, winogronach, śliwkach i czereśniach. Dobroczynny wpływ na krążenie mają też ziarna, orzechy, pieczywo z grubego przemiału, kasze, ale także czosnek, kurkuma czy ananasy o właściwościach rozcieńczających. Ważna jest woda: pij minimum 1,5 litra dziennie, aby zapobiec skrzeplinom.
Śniadanie Kefir z orzechami i borówkami, grahamka z odrobiną masła, ciepła woda z cytryną. Drugie śniadanie Kanapka z wędzonym łososiem, serkiem kremowym i kaparami, herbata owocowa. Obiad Rosół z kury z makaronem, kurczak z mlekiem kokosowym, curry, marchewką i bakłażanem, ryż brązowy, woda z limonką albo krem z buraków, makaron razowy z pesto z bazylii, oregano, oliwy i orzechów piniowych, sałatka z pomidora, czerwonej papryki i czosnku, sok jabłkowy.
Podwieczorek Kawałek ciasta czekoladowego pieczonego z cukinią, kompot. Kolacja Dorsz pieczony z rozmarynem i cytryną, kasza jaglana, sałatka z ogórków, szczypiorku, kopru i ziaren słonecznika, lemoniada.
Zobacz także: