Co należy jeść, żeby pozbyć się obrzęków
Podstawą są produkty bogate w potas, jak np. suszone owoce (morele, rodzynki, figi), a także pomidory, ziemniaki, marchew i seler.
W jadłospisie nie może zabraknąć bananów, awokado, roślin strączkowych, ogórków, papryki, orzechów, pestek słonecznika, owoców cytrusowych. Pomocne jest białko zawarte w chudym drobiu, rybach i nabiale. Należy dużo pić, zwłaszcza wody o niskiej zawartości sodu.
Śniadanie
Gruboziarnisty chleb z wędliną z indyka i pomidorem, herbata owocowa. Albo grahamka z tuńczykiem, ogórkiem i natką pietruszki, sok pomarańczowy.
Drugie śniadanie
Sałatka z cytrusów, jogurt, sok z aronii. Albo twarożek z miodem i żurawiną, herbata zielona.
Obiad
Zupa kalafiorowa, pierś kurczaka gotowana na parze, ryż brązowy, sałata z papryką i pomidorami w sosie winegret, woda z miętą. Lub zupa pomidorowa, papryka nadziewana mięsem z indyka, fasolka szparagowa, kompot z porzeczek.
Podwieczorek
Placek z truskawkami, kakao lub jogurt naturalny z bananem i suszonymi morelami, woda. Kolacja Sałatka z awokado, buraczków, rukoli, z orzechami, serem pleśniowym i oliwą, słaba herbata.