Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran
Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.
Śniadanie
Twarożek ze szczypiorkiem, pełnoziarniste pieczywo, wędlina drobiowa, sałata, pomidor, zielona herbata lub owsianka z bananem, truskawkami na mleku, biała kawa.
Drugie śniadanie
Kanapka łososiem, twarożkiem i ogórkiem, woda z cytryną albo sałatka owocowa z pomarańczy, kiwi i jabłka z orzechami, herbata jagodowa. Obiad Zupa brokułowa zabielana, papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem brązowym, kompot albo zupa krem z buraków z mozzarellą, rolady wołowe, ziemniaki z wody i surówka z jabłek i porów, kompot.
Podwieczorek
Sałatka z ryżu, ogórka kiszonego, kukurydzy, awokado i tuńczyka, woda z cytryną albo placek marchewkowy z serkiem, herbata.
Kolacja
Zapiekanka ziemniaczana z papryką, cukinią, porami i masą jajeczną, herbata zielona albo golonka długo gotowana z kością, 2 kromki chleba razowego, musztarda, woda.
Zobacz także: