Co się dzieje, gdy jesz pakowaną żywność?

Epidemia sprawiła, że więcej produktów spożywczych jest sprzedawanych w folii, a i my w obawie przed wirusem chętniej nabywamy szczelnie zapakowaną żywność. Tymczasem tworzywa sztuczne mające kontakt z pokarmem nie są bezpieczne. Szkodliwe związki pochodzące z plastiku kumulują się w organizmie.

Pakowanie jedzenia to dziś norma. Okazuje się jednak, że takie produkty nie zawsze są najzdrowsze
Pakowanie jedzenia to dziś norma. Okazuje się jednak, że takie produkty nie zawsze są najzdrowsze123RF/PICSEL

Do najgroźniejszych związków należy oczywiście bisfenol A (BPA), oraz jego pochodne. Są to substancje o działaniu estrogennym, a więc zaburzają gospodarkę hormonalną, między innymi podnosząc ryzyko rozwoju raka piersi oraz raka jajnika.

Aby zminimalizować toksyczne działanie plastiku warto regularnie sięgać po produkty zawierające koenzym Q10.

Liczne badania wykazały, że odwraca on zmiany wyrządzane przez bisfenol. Jego naturalnym źródłem są: ryby, mięso, szpinak, brokuły i oleje. Zawierają go także produkty pełnoziarniste. Można go zażywać również w postaci kapsułek.

Zobacz także:

Płyn micelarny 3w1 PROUVÉ MAKE me UP - uzasadnienieStyl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas