Co tam kisisz?
Wiesz, że warzywa w procesie kiszenia nie tracą witamin i minerałów? Dlatego zimą są szczególnie zalecane w naszej diecie.
Poznaj powody, dla których warto sobie coś ukisić.
1. Kiszonki mają mniej kalorii - podczas kiszenia spada ilość cukrów obecnych w warzywach i owocach. Jesz i nie tyjesz.
2. Regulują kwasowość organizmu. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który neutralizuje W złe kwasy i ma właściwości oczyszczające.
3. Zwiększają odporność na infekcje i wzmacniają nasz organizm.
4. Są źródłem witamin (A, E, K, C, PP i witamin z grupy B) i minerałów (wapń, magnez, żelazo i fosfor).
5. Wspomagają trawienie oraz pobudzają jelita do prawidłowej pracy. Od razu lżej.
6. Mają właściwości antynowotworowe. Podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo.
7. Regulują ciśnienie krwi. A to dzięki obecnej w kiszonkach acetylocholinie.
IK