Sięgaj po razowe makarony, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż. W menu nie może zabraknąć ryb, chudego drobiu i podrobów.
Fritata ze szpinakiem123RF/PICSEL
Spożywaj mleko, sery, jajka, ale też rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, kiełki, pietruszkę, seler, marchew, awokado. Zajadaj się cytrusami, bananami, daktylami, morelami, figami, rodzynkami i orzechami. Pij kakao i herbatę z dzikiej róży.
Śniadanie
Frittata ze szpinakiem, czosnkiem i pieczarkami oraz szynką drobiową i serem, kakao naturalne na chudym mleku.
Drugie śniadanie
Sałatka z piersi kurczaka, selera naciowego, ananasa z puszki, z jogurtem naturalnym, curry i szczypiorkiem, woda.
Obiad
Krem z cukinii z groszkiem ptysiowym, pieczony filet z dorsza, ryż brązowy, surówka z białej kapusty i marchwi, sok z żurawiny. Zupa pieczarkowa niezabielana, makaron razowy, gulasz z piersi indyka, sałatka z pomidorów, sok pomarańczowy.
Podwieczorek
Banan zapiekany z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami, herbata z dzikiej róży.
Kolacja
Leczo z bakłażana, cukinii, pomidora, papryki, cebuli i czosnku, chleb razowy, sok jabłkowy.
Wlej je do wazy. Pięć zdrowych zup
Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. Na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej.
Pomidorowa Da nam porcję likopenu oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarowi mózgu. Zaś likopen usuwa z organizmu wolne rodniki, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę. Pixel
Jarzynowa Zupa z marchewki, pietruszki, selera, pora z ziemniakiem, kalafiorem na wywarze z chudego mięsa lub drobiu (bez skórki!) to propozycja dla dbających o linię. Aby była mniej kaloryczna, po ugotowaniu wywar schłodź w lodówce i przed podgrzaniem zbierz widoczny tłuszcz. Śmietanę możesz zastąpić chudym mlekiem. -123RF/PICSEL
Brokułowa Zawiera sporo substancji o działaniu antynowotworowym. Najzdrowsza jest zupa krótko gotowana (ok. 20 min) w garnku bez pokrywki. Długie gotowanie zielonych warzyw pod przykryciem powoduje utratę prozdrowotnych substancji. Lekkostrawną brokułową zupę-krem zaleca się w czasie chemio- lub radioterapii. 123RF/PICSEL
Rosół Ugotowany na kurze z wolnego wybiegu jest niezastąpiony na przeziębienie. Podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina (aminokwas wchodzący w skład drobiowego mięsa), która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Zawarty w bulionie kolagen z mięsa drobiowego wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. Dodaj do wywaru ząbek czosnku i świeży imbir - wzmocnisz układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami. 123RF/PICSEL
Marchawianka Przy kłopotach z trawieniem (biegunka) - zjedz marchwiankę. Lekko osolony wywar z pomarańczowego korzenia jest lekkostrawny, działa zatwardzająco, łagodzi błonę śluzową jelit i pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii. Zawarte w przecierze z marchwi składniki mineralne uzupełniają niedobory powstałe przy rozwolnieniu. Podczas biegunki warto ją podawać dzieciom. 123RF/PICSEL
Wenerynarz zaprzecza temu, że zwierzęta domowe przenoszą koronawirusaStyl.pl