Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?
Masz problem z tarczycą albo brakuje ci żelaza? Zobacz, co może zaburzać wchłanianie potrzebnych ci składników.
O Odstrasza komary to najczęstsze połączenia pokarmów, które warto zastosować lub lepiej unikać w codziennym menu, by nie pogarszać naszych kłopotów ze zdrowiem. Jak to robić tłumaczy Alicja Kalińska, doradca żywieniowy.
1. Gdy masz problem z nerkami lub reumatyzmem
Uważaj na kwas szczawiowy! Wiąże on jony wapnia i magnezu, tworząc trudno rozpuszczalne szczawiany, które zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę i przyczyniają się do rozwoju kamicy nerkowej, szczególnie z równoczesnym wysokim spożyciem witaminy C. Kwas szczawiowy spożywany w nadmiarze może też wywoływać ból i zapalenie stawów.
Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest i pieprz. Ważne: niekorzystne działanie kwasu można ograniczyć poprzez dodawanie do posiłków produktów bogatych w wapń.
2. Problemy z tarczycą?
✖ Goitrogeny to związki, które hamują przyswajanie jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy.
✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki, soja, orzeszki ziemne.
✖ Źródła jodu: ryby morskie, owoce morza, algi, sól morska.
✖ Nie łącz: goitrogenów ze źródłami jodu.
>>> Co robić, by lepiej przyswajać żelazo? Sprawdź na kolejnej stronie <<<
3. By przyswajać żelazo
✖ Askorbinaza to enzym niszczący witaminę C. Nawet mała jego ilość utrudnia wchłanianie żelaza.
✖ Źródła askorbinazy: ogórek, cukinia, kabaczek, patison.
✖ Źródła witaminy C: pomidor, papryka czerwona, natka pietruszki, kapusta i ogórki kiszone.
✖ Askorbinazę zneutralizujesz sokiem z cytryny, octem jabłkowym, śmietaną, jogurtem.
4. Na mocne kości
✖ Inulina należy do węglowodanów zapasowych, które m.in. poprawiają wchłanianie wapnia, wpływa więc na zdrowie kości. Ponadto to naturalny prebiotyk, który poprawia pracę jelit. Obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
✖ Źródła inuliny: cykoria, topinambur, cebula, por, czosnek, banany i szparagi.
✖ Pamiętaj: warzywa bogate w inulinę warto łączyć z przetworami
Nie łącz białek z węglowodanami!
Źródła białka: drób i chude mięso, jaja, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, orzechy.
Źródła węglowodanów: zboża, ziemniaki, słodkie owoce.
Ważne: te grupy należy spożywać oddzielnie, białko najlepiej tylko z białkiem.
Zobacz także: