​Co z czym się je, by nie szkodzić zdrowiu?

Masz problem z tarczycą albo brakuje ci żelaza? Zobacz, co może zaburzać wchłanianie potrzebnych ci składników.

Brukselka jest świetnym źródłem goitrogenów, ale nie łącz jej z rybami i owocami morza
Brukselka jest świetnym źródłem goitrogenów, ale nie łącz jej z rybami i owocami morza123RF/PICSEL

O Odstrasza komary to najczęstsze połączenia pokarmów, które warto zastosować lub lepiej unikać w codziennym menu, by nie pogarszać naszych kłopotów ze zdrowiem. Jak to robić tłumaczy Alicja Kalińska, doradca żywieniowy.

1. Gdy masz problem z nerkami lub reumatyzmem 

Uważaj na kwas szczawiowy! Wiąże on jony wapnia i magnezu, tworząc trudno rozpuszczalne szczawiany, które zwiększają ryzyko zachorowania na osteoporozę i przyczyniają się do rozwoju kamicy nerkowej, szczególnie z równoczesnym wysokim spożyciem witaminy C. Kwas szczawiowy spożywany w nadmiarze może też wywoływać ból i zapalenie stawów.

Źródła kwasu: szczaw, szpinak, rabarbar, botwina, buraki, ciemne piwo, czarna herbata, kawa, kakao, ziemniaki, jagody, orzechy, sezam, sałata, kapusta, kalafior, marchew, soja, figi, agrest i pieprz. Ważne: niekorzystne działanie kwasu można ograniczyć poprzez dodawanie do posiłków produktów bogatych w wapń.

2. Problemy z tarczycą?

✖ Goitrogeny to związki, które hamują przyswajanie jodu. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do chorób tarczycy. 

✖ Źródła goitrogenów: brukselka, kapusta, brokuły, kalafior, olej rzepakowy, chrzan, brzoskwinie, gruszki, rzodkiewka, szpinak, truskawki, soja, orzeszki ziemne. 

✖ Źródła jodu: ryby morskie, owoce morza, algi, sól morska. 

✖ Nie łącz: goitrogenów ze źródłami jodu. 

>>> Co robić, by lepiej przyswajać żelazo? Sprawdź na kolejnej stronie <<<

Kwas szczawiowy zawarty m.in. w botwince spożywany w nadmiarze może wywoływać ból i zapalenie stawów
Kwas szczawiowy zawarty m.in. w botwince spożywany w nadmiarze może wywoływać ból i zapalenie stawów123RF/PICSEL

3. By przyswajać żelazo 

✖ Askorbinaza to enzym niszczący witaminę C. Nawet mała jego ilość utrudnia wchłanianie żelaza. 

✖ Źródła askorbinazy: ogórek, cukinia, kabaczek, patison. 

✖ Źródła witaminy C: pomidor, papryka czerwona, natka pietruszki, kapusta i ogórki kiszone. 

✖ Askorbinazę zneutralizujesz sokiem z cytryny, octem jabłkowym, śmietaną, jogurtem. 

4. Na mocne kości 

✖ Inulina należy do węglowodanów zapasowych, które m.in. poprawiają wchłanianie wapnia, wpływa więc na zdrowie kości. Ponadto to naturalny prebiotyk, który poprawia pracę jelit. Obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 

✖ Źródła inuliny: cykoria, topinambur, cebula, por, czosnek, banany i szparagi. 

✖ Pamiętaj: warzywa bogate w inulinę warto łączyć z przetworami 

Nie łącz białek z węglowodanami! 

Źródła białka: drób i chude mięso, jaja, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, orzechy. 

Źródła węglowodanów: zboża, ziemniaki, słodkie owoce. 

Ważne: te grupy należy spożywać oddzielnie, białko najlepiej tylko z białkiem.

Zobacz także:

Pszczele azyleStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas