Co zamiast masła?
Choć ma cenne witaminy i wapń, staraj się jeść nie więcej niż trzy płaskie łyżeczki dziennie. Masło zawiera bowiem sporo cholesterolu. Zastąp je domowymi pastami przyrządzonymi z roślinnych składników.
Smarowidło z pestek
Nasiona dyni i słonecznika świetnie zastąpią masło. Weź szklankę wybranych pestek (lub pół na pół jednych i drugich ). Podpraż je lekko na suchej patelni. Zmiksuj z 3 łyżkami oleju słonecznikowego, 2-3 ząbkami czosnku i 1/2 słoika suszonych pomidorów. Dodaj do smaku sól, pieprz i sos sojowy oraz łyżkę soku z cytryny. Jeśli pasta będzie za gęsta, dolej trochę oleju. Pestki dyni zawierają dużo cynku, który chroni przed infekcjami. Nasiona słonecznika są jednym z najbogatszych źródeł witaminy E.
Wegański smalec
Jest idealny na kanapki. Z różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, pieczarkami, wystarczy i na śniadanie, i na kolację z białym lub ciemnym pieczywem. Jak go samemu przyrządzić? Szklankę białej fasoli zalej wodą i zostaw na noc. Rano ugotuj i zmiksuj na gładką masę. Przesmaż cebulę ze startym jabłkiem. Połącz z fasolą i wymieszaj. Strączkowe zawierają dużo tryptofanu, który łagodzi objawy depresji.
Pasta z awokado
Kremowe awokado możesz od razu rozsmarować na chlebie albo zmiksować z łyżką soku z cytryny. Wtedy nie ściemnieje. Pyszna jest z niego pasta z czosnkiem, jajkiem na twardo i ziołami - bazylią, rzeżuchą. Doskonale smakuje także z oliwkami i kaparami. Takie masło to samo zdrowie! Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9, które regulują poziom cholesterolu.
Z ziaren orzechów
Z nasion sezamu, orzechów lub migdałów przyrządzisz pyszne pasty do kanapek na słodko (z dżemem, miodem) albo do naleśników. Szklankę sezamu podpraż na suchej patelni. Wsyp do blendera o dużej mocy (1000 W), dodaj 2 łyżki oleju sezamowego i zmiksuj. Przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce. W ten sam sposób przygotujesz smarowidło z migdałów i orzechów. Zarówno ziarna sezamu, jak i orzechy oraz migdały, są bogate w wapń, witaminy z grupy B, E i magnez.
Miks z pomidorów suszonych
Suszone pomidory są doskonałą alternatywą dla masła. Kup suszone pomidory w oliwie i zmiksuj z garścią obranych ze skórki migdałów albo orzechów, np. nerkowców, brazylijskich, ziemnych lub macadamia. Dodaj łyżeczkę bazylii, wędzonej papryki w proszku albo innych ulubionych ziół. Suszone pomidory zawierają dużo likopenu, który chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jak wybrać najlepsze
Jeśli nie chcesz zupełnie rezygnować z masła, kupuj tylko to najlepsze. Czytaj więc opisy na opakowaniach.
- Naturalne, ze śmietany nie powinno zawierać tłuszczu roślinnego. Jednak różnie z tym bywa. Na półkach sklepowych znajdziesz: ekstra, delikatesowe, wyborowe oraz stołowe.
- Pierwsze trzy nie mogą zawierać mniej niż 80 proc. tłuszczu mlecznego i więcej niż 16 proc. wody. Masło stołowe - nie mniej niż 73,5 proc. tłuszczu i nie więcej niż 24 proc. wody.
- Miksełko, Smasełko itp. są mieszanką masła oraz tłuszczu roślinnego.
Zobacz również: