Co zjadłby twój mózg?
Chorobę Alzheimera można odsunąć w czasie. Jak? Właściwą dietą!
Nie ma wątpliwości: dzięki diecie opartej głównie na warzywach i owocach ryzyko zmian otępiennych maleje o 53 proc. a umysł jest o 7,5 roku młodszy, niż u źle żywiących się rówieśników!
Zastosuj choćby część zaleceń, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na alzheimera.
1. To trzeba jeść, żeby nie otępieć
- Codziennie powinno się zjadać jak najwięcej warzyw, szczególnie zielonych, liściastych: sałatę, kapustę, szpinak, brokuły, jarmuż.
- Przegryzaj lub dodawaj do potraw różne orzechy. Pamiętaj, żeby nie były solone - nadmiar soli zwiększa w mózgu ilość białka tau, typowego dla alzheimera.
- Między posiłkami jedz owoce, najlepiej jagodowe - przynajmniej dwa razy w tygodniu!
- Spożywaj produkty zbożowe z pełnego przemiału, np: płatki owsiane, chleb lub makaron razowy, brązowy ryż.
- Warzywa strączkowe gotuj trzy razy w tygodniu.
- Także trzy razy w tygodniu na talerzu powinny gościć ryby - spowalniają osłabienie funkcji poznawczych mózgu.
- Dwa razy na tydzień jedz drób.
- Do gotowania i smażenia używaj głównie olejów i oliwy.
- Ze słodyczy bezpieczna jest niestety tylko gorzka czekolada.
2. Jedzenie, które szkodzi na głowę
- Unikaj serów topionych i wysoko przetworzonych, tanich żółtych, w plastrach, tostowych, do smarowania, a szczególnie produktów seropodobnych.
- Ogranicz spożycie czerwonego mięsa do 1-2 porcji w tygodniu, najlepiej do chudej wołowiny.
- Uważaj na przemysłowe wędliny. Zawarte w nich substancje chemiczne: azotyny i nitrozoaminy - szkodzą wątrobie, zwiększając stężenie związków tłuszczowych szkodliwych dla mózgu.
- Ogranicz wysoko przetworzone węglowodany: białą mąkę, jasne pieczywo, oczyszczony ryż, cukier. Jedzenie ich w dużych ilościach powoduje wyrzut insuliny do krwi, co szkodzi pracy mózgu.
- Unikaj potraw smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, margaryn i masła - jedz nie więcej niż łyżkę masła dziennie.
- Ostrożnie z popcornem z mikrofali! Zawiera diacetyl - związek, który nadaje potrawom maślany posmak. Zdaniem badaczy wpływa on na powstawanie w mózgu groźnych złogów charakterystycznych dla alzheimera.
- Stroń od mocnych alkoholi. Dozwolony jest kieliszek wina do posiłku. Ostrożnie z piwem, szczególnie przemysłowym: może zawierać szkodliwe azotyny.
Kiedy potrzebny jest lekarz
Należy przeprowadzać regularne, ogólne badania zdrowia. Dzięki nim można wykryć chorobę na wczesnym etapie, a to pozwala opóźnić jej rozwój przez wprowadzenie odpowiedniej diety i terapii.
Ważne, by kontrolować poziom cholesterolu. Jego wysoki poziom po 30. r. ż. niemal trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia alzheimera w podeszłym wieku!
Choć naukowcy nie potwierdzają skuteczności wielu suplementów, wolno je stosować, ale za zgodą i pod kontrolą lekarza prowadzącego, gdyż często mogą one wchodzić w konflikt z lekami i osłabiać działanie zaleconej przez niego terapii.
Udowodnioną skuteczność mają witamina B12 i kwas foliowy, które poprawiają pamięć. Ale nie bierz ich bez zalecenia lekarza.
Zobacz również: