Cukier pod kontrolą

Nie tylko diabetycy muszą pilnować poziomu glukozy we krwi. Poznaj naturalne sposoby jego obniżania. Warto po nie sięgnąć, zanim konieczne okaże się zażywanie leków. W twojej kuchni nie może zabraknąć czosnku, kakao czy cytrusów.

Profilaktyczne badania krwi pod kątem cukrzycy warto robić raz na rok. Szczególnie, jeśli jesteś mało aktywna fizycznie lub masz diabetyka w rodzinie
Profilaktyczne badania krwi pod kątem cukrzycy warto robić raz na rok. Szczególnie, jeśli jesteś mało aktywna fizycznie lub masz diabetyka w rodzinie123RF/PICSEL

Na cukrzycę cierpi ponad 2 miliony Polaków. Najczęściej występuje typ II tej choroby, u którego źródeł tkwi niezdrowy styl życia. Natomiast stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów rodaków! W obu tych przypadkach niezmiernie ważna jest zmiana nawyków. Oto, co możesz zrobić, by uniknąć cukrzycy lub znacznie spowolnić jej rozwój.

Stosuj przyprawy

Kurkuma, chili, oregano czy pieprz zawierają kapsaicynę, która szybko obniża poziom glukozy w osoczu krwi. Również czosnek ma podobne właściwości. Z tym, że powinien być jedzony na surowo - podczas gotowania jego ząbki tracą swoje właściwości. Aromatyczny, świeży czosnek - roztarty choćby na chlebie z masłem czy dorzucony dodania tuż przed podaniem - wpływa na obniżenie poziomu zarówno cukru, jak i tłuszczów we krwi.

Pij kakao

Oczywiście to surowe, nie napój instant. Zalewaj je wrzątkiem i popijaj do woli. Włoscy naukowcy wykazali, że regularne spożywanie naturalnego kakao zmniejsza ryzyko insulinooporności, a więc i wzrostu poziomu cukru we krwi oraz rozwoju cukrzycy typu II. Kakao zawiera ogromne ilości flawonoidów, które mają pozytywny wpływ na pracę organów wewnętrznych - regulują pracę trzustki, układu krwionośnego, poprawiają ukrwienie mózgu oraz pamięć.

Jedz dużo błonnika

Dbaj o to, by w twojej diecie nie brakowało ziaren, surowych warzyw i owoców, głównie cytrusów. To doskonałe źródła błonnika. Składnik ten opóźnia proces uwalniania się glukozy z jelit do krwi. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które organizm przyswaja wolniej. Na dłużej dają uczucie sytości oraz hamują odruch sięgania po niezdrowe przekąski.

Pokochaj orzechy

Udowodniono, że osoby, które spożywają duże ilości orzechów i nasion, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i na cukrzycę. Zawdzięczają to zawartym w orzechach tokotrienolom - związkom, które budują witaminę E, odpowiedzialną za gospodarkę węglowodanową organizmu.

Gimnastykuj się

Jak twierdzą lekarze, nie ma lepszego sposobu, by obniżyć poziom cukru we krwi, niż ruch. Wystarczy codzienny spacer z kijkami czy półgodzinna jazda na rowerze. Nie znajdujesz czasu na sport? Energiczne szorowanie podłogi czy spacer z psem - codzienne czynności też się liczą. Gdy tylko masz wybór, chodź schodami, zamiast jeździć windą. Ruch przyspiesza przemianę materii i sprawia, że organizm szybciej zużywa pochłonięte węglowodany, które przetwarzana kalorie. Skutkiem tego jest "odcukrzenie" krwi.

36/2016 Na żywo

Jesień 2016: Najmodniejsze dżinsy sezonuStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas