Cukier: Wróg numer jeden zdrowia i sylwetki
Nie tylko dostarcza pustych kalorii i rujnuje naszą sylwetkę. Cukier robi coś o wiele gorszego – okrada nas z cennych dla zdrowia składników.
Mówią nam o tym i lekarze, i dietetycy, ale często pozostajemy głusi na ich zalecenia. Skuszeni smakiem, do końca nie zdajemy sobie sprawy z tego, co się dzieje z naszym organizmem, jeśli karmimy go dzień w dzień słodkimi przekąskami.
Tymczasem fruktoza hamuje przyswajalność wapnia, a także magnezu, witamin z grupy B i witaminy D. Wielu badaczy twierdzi nawet, że odżywia komórki rakowe. Rozwiązaniem na pozbycie się cukru z diety nie jest bynajmniej zastąpienie go słodzikami - sztuczne substancje są często toksyczne, ponadto spożywanie ich prowadzi do zmiany we florze bakteryjnej jelit.
Kiedy chcemy sięgnąć po słodkości, wybierajmy produkty, które nie będą aż tak szkodliwe jak cukier. Zastąpią go następujące rzeczy:
- syrop kokosowy,
- syrop klonowy,
- melasę z trzciny cukrowej,
- miód.
Co zrobić, żeby nie mieć ochoty na słodycze?
Jeśli nasza dieta obfituje w słodkie przekąski, na początku może być ciężko usunąć je z menu. Apetyt na słodycze zmniejszymy, jeśli wprowadzimy na stałe pokarmy fermentowane, czyli kiszonki. Kolejnym krokiem będzie komponowanie śniadań bogatych w białko, tłuszcze i błonnik. Trzymajmy się też z dala od węglowodanów - one pobudzają apetyt na słodkości.
Z kolei przemożna chęć na spożycie czekolady, może świadczyć o tym, że brakuje nam magnezu.
Kolejnym produktem pomagającym pozbycia się cukru są tłuszcze. Pomagają normalizować stężenie glukozy we krwi i spowalniają jej wchłanianie. Najlepiej, gdy są to tłuszcze wysokiej jakości jak choćby:
- oliwa z oliwek,
- olej z awokado,
- olej kokosowy,
- masło kakaowe.
Warto wiedzieć, że w spowalnianiu metabolizmu cukru ważną rolę odgrywa też błonnik. Wprowadzając do diety produkty bogate w błonnik, możemy pomóc sobie w zwalczeniu przemożnej chęci na sięgniecie po słodycze. O tej porze roku warto wykorzystać owoce sezonowe - najwięcej błonnika znajdziemy w porzeczkach i malinach. Na co dzień z kolei zrezygnujmy z białego pieczywa i zastąpmy go pełnoziarnistym, albo pieczywem z mąki z pełnego przemiału.
Nigdy nie pijmy kawy na pusty żołądek - napój zwiększa stężenie cukru. Nic tak jednak nie rujnuje naszych starań w walce o zdrowie i zgrabną sylwetkę, jak spożywanie alkoholu. Kolorowe drinki są najczęściej dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, a wysokoprocentowe napoje znacznie obciążają wątrobę.
Ostatnią rzeczą, o której warto pamiętać, jest czytanie etykiet na opakowaniach produktów we właściwy sposób. 4 gramy cukru to jedna jego łyżeczka. Są napoje, które zawierają 15 i więcej łyżeczek cukru, jednak zawartość podana na opakowaniu w gramach, nie do końca uświadamia nam, że fundujemy sobie kaloryczną bombę.
Zobacz także:
Zobacz również: