Cukier: Wróg numer jeden zdrowia i sylwetki

Aktualizacja

Nie tylko dostarcza pustych kalorii i rujnuje naszą sylwetkę. Cukier robi coś o wiele gorszego – okrada nas z cennych dla zdrowia składników.

Nic tak bardzo nie rujnuje naszej sylwetki jak spożywanie cukru
Nic tak bardzo nie rujnuje naszej sylwetki jak spożywanie cukru 123RF/PICSEL

Mówią nam o tym i lekarze, i dietetycy, ale często pozostajemy głusi na ich zalecenia. Skuszeni smakiem, do końca nie zdajemy sobie sprawy z tego, co się dzieje z naszym organizmem, jeśli karmimy go dzień w dzień słodkimi przekąskami.  

Tymczasem fruktoza hamuje przyswajalność wapnia, a także magnezu, witamin z grupy B i witaminy D. Wielu badaczy twierdzi nawet, że odżywia komórki rakowe. Rozwiązaniem na pozbycie się cukru z diety nie jest bynajmniej zastąpienie go słodzikami - sztuczne substancje są często toksyczne, ponadto spożywanie ich prowadzi do zmiany we florze bakteryjnej jelit. 

Słodki smak potrafi być uzależniający
Słodki smak potrafi być uzależniający123RF/PICSEL

Kiedy chcemy sięgnąć po słodkości, wybierajmy produkty, które nie będą aż tak szkodliwe jak cukier. Zastąpią go następujące rzeczy:

- syrop kokosowy,

- syrop klonowy,

- melasę z trzciny cukrowej,

- miód.

Co zrobić, żeby nie mieć ochoty na słodycze?

Jeśli nasza dieta obfituje w słodkie przekąski, na początku może być ciężko usunąć je z menu. Apetyt na słodycze zmniejszymy, jeśli wprowadzimy na stałe pokarmy fermentowane, czyli kiszonki. Kolejnym krokiem będzie komponowanie śniadań bogatych w białko, tłuszcze i błonnik. Trzymajmy się też z dala od węglowodanów - one pobudzają apetyt na słodkości.

Z kolei przemożna chęć na spożycie czekolady, może świadczyć o tym, że brakuje nam magnezu.  

Kolejnym produktem pomagającym pozbycia się cukru są tłuszcze. Pomagają normalizować stężenie glukozy we krwi i spowalniają jej wchłanianie. Najlepiej, gdy są to tłuszcze wysokiej jakości jak choćby:

- oliwa z oliwek,

- olej z awokado,

- olej kokosowy,

- masło kakaowe.

Warto wiedzieć, że w spowalnianiu metabolizmu cukru ważną rolę odgrywa też błonnik. Wprowadzając do diety produkty bogate w błonnik, możemy pomóc sobie w zwalczeniu przemożnej chęci na sięgniecie po słodycze. O tej porze roku warto wykorzystać owoce sezonowe - najwięcej błonnika znajdziemy w porzeczkach i malinach.  Na co dzień z kolei zrezygnujmy z białego pieczywa i zastąpmy go pełnoziarnistym, albo pieczywem z mąki z pełnego przemiału. 

Sezonowe owoce to bogactwo błonnika
Sezonowe owoce to bogactwo błonnika123RF/PICSEL

Nigdy nie pijmy kawy na pusty żołądek - napój zwiększa stężenie cukru. Nic tak jednak nie rujnuje naszych starań w walce o zdrowie i zgrabną sylwetkę, jak spożywanie alkoholu. Kolorowe drinki są najczęściej dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym, a wysokoprocentowe napoje znacznie obciążają wątrobę.

Ostatnią rzeczą, o której warto pamiętać, jest czytanie etykiet na opakowaniach produktów we właściwy sposób. 4 gramy cukru to jedna jego łyżeczka. Są napoje, które zawierają 15 i więcej łyżeczek cukru, jednak zawartość podana na opakowaniu w gramach, nie do końca uświadamia nam, że fundujemy sobie kaloryczną bombę.

Zobacz także:  

Zobacz również:

Kayah przed Polsat SuperHit Festiwal: Chciałabym by moje piosenki przestały być aktualnePolsat News
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas