Cukrowa pułapka. Jak w cztery tygodnie się z niej uwolnić
Często w naszej diecie jest za dużo cukru. Jego nadmiar prowadzi do miażdżycy, cukrzycy, grzybicy, nawet przeziębień! Warto więc zmienić nawyki.
Tydzień 1 i 2
Do herbaty i kawy dodawaj o połowę mniej cukru. Jeśli do tej pory słodziłaś 2 łyżeczki, teraz wystarczy jedna, jeśli jedną - teraz pół. Zobaczysz, jak szybko kubki smakowe przyzwyczają się do mniejszej ilości cukru.
Jedz posiłki o stałych porach. Zaplanuj je w równych odstępach czasu, najlepiej co 3 godziny. W ten sposób utrzymasz stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie, unikniesz napadów głodu i nagłej ochoty na słodycze. Na domowe wypieki i słodycze pozwalaj sobie jednak nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
Gazowane napoje i soki z kartonu zastąp wodą smakową. Sama zrób napój z bąbelkami. Do dzbanka naturalnej, gazowanej wody mineralnej dodaj ulubione owoce, np. pokrojone w kostkę mango, kiwi i kilka świeżych listków bazylii. Następnie rozgnieć wszystko w wodzie drewnianą łyżką i woda smakowa jest gotowa.
Słodycze ze sklepu zastąp domowymi wypiekami. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj coś sama, ale dodawaj połowę przewidzianego w przepisie cukru. Jeszcze lepiej, jeśli zastąpisz go zdrowszymi zamiennikami. Szklanka cukru to szklanka ksylitolu, 2/3 szklanki miodu lub 2/3 syropu daktylowego. Syrop daktylowy uzyskasz, gdy 100 g suszonych daktyli zalejesz szklanką gorącej wody, odczekasz 3 godziny i zmiksujesz.
Tydzień 3 i 4
Przestań słodzić herbatę i kawę. Do kubka wrzuć plasterek pomarańczy, kawałek imbiru, szczyptę wanilii, cynamonu. Sprawdź, który smak Ci najbardziej odpowiada i pozostań przy nim.
Jedz białko na śniadanie, np. jajko, naturalny jogurt lub kefir, kanapkę z dobrej jakości wędliną lub pastą z ciecierzycy. Gdy rano zjesz porcję białka, zapewni Ci to uczucie sytości na dłużej i zniweluje chęć na słodycze na drugie śniadanie.
Czytaj etykiety. Bądź wyczulona na nazwy, pod którymi ukrywa się cukier, np. glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, sacharoza, galaktoza, dekstroza, maltoza, maltodekstryna, melasa, syrop jęczmienny, syrop kukurydziany, ekstrakt słodowy lub słód jęczmienny. Gdy w produkcie jest więcej niż dwa takie składniki, nie kupuj go. Zwróć też uwagę, na którym miejscu jest wymieniony cukier - im wyżej na liście składników, tym jest go więcej.
Cukierka zastąp jabłkiem. Jeśli najdzie cię ochota na coś słodkiego, zjedz jabłko,. To idealna przegryzka, ponieważ zawiera chrom - pierwiastek hamujący nadmierne łaknienie, a tym samym zachcianki na słodycze. Możesz też ususzyć sama plasterki jabłka. Trochę to jednak potrwa. Plasterki piecze się 3-4 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na temperaturę 50-70°C.
Naturalna słodycz w nagrodę
Kulki daktylowe. Pół szklanki suszonych daktyli bez pestek umyj i mocz w ciepłej wodzie przez godzinę. 1/3 szklanki dowolnych orzechów oraz 1/2 szklanki migdałów posiekaj i upraż na suchej patelni. Odsącz daktyle, dodaj uprażone orzechy i migdały, łyżkę wiórków kokosowych, 1/3 szklanki otrąb owsianych, łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Formuj z niej kulki. Przed jedzeniem schłódź w lodówce przez minimum 2 godziny. Przechowuj w lodówce.
Zobacz również: