Reklama

Cukrzyca. Co ci szkodzi

​Czasem w chorobie umykają nam drobiazgi, które mogą mieć duże znaczenie.

Za rzadko chodzisz do dentysty

Gdy chorujesz na cukrzycę, jesteś bardziej podatna na choroby dziąseł i próchnicę, bo bakterie mają więcej pożywki w postaci cukru. Może ci także dokuczać suchość w ustach. Dlatego musisz regularnie badać się u stomatologa.

Za długo gotujesz warzywa, a to podnosi poziom cukru we krwi. Najzdrowsze są w świeżej postaci. Ale gdy musisz, gotuj je al dente (na półtwardo) i unikaj smażenia. Warzywa skrobiowe (np. ziemniaki) jedz w umiarkowanych ilościach. Ziemniaki najlepiej spożywaj w całości. W postaci pureė lub pieczone podnoszą cukier. 

Reklama

Zamiast owoców, często wybierasz soki. Nawet niesłodzone, szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Lepiej zastąp je sokami warzywnymi lub owocami o niskiej zawartości cukru, np. jabłkami, cytrusami, jagodami. Unikaj bananów, winogron oraz suszonych owoców. 

Za mało śpisz, a to zaostrza cukrzycę. Mało snu odbija się na metabolizmie insuliny i glukozy, a to prowadzi do otyłości. Zjedz coś przed pójściem do łóżka, by nie spadł ci cukier. Spróbuj przespać 7-8 godz. 

Z braku słodyczy sięgasz po słone

Paluszki, krakersy, chipsy... Niestety, tam też kryje się cukier i jeszcze na dodatek tłuszcze trans. Aby zapobiec podjadaniu, staraj się jeść regularnie, pięć posiłków dziennie. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy