Cukrzyca idzie w parze z otyłością?
Podstawą zapobiegania rozwojowi choroby i przeciwdziałania jej powikłaniom jest odpowiednia dieta, zdrowy styl życia (niepalenie tytoniu) oraz regularna aktywność fizyczna. Jednak równie ważne jest kontrola stężenia glukozy we krwi.
Szacuje się, że łącznie na świecie jest 415 milionów dorosłych osób z cukrzycą. Wśród osób chorujących w Polsce 56 proc. to kobiety. To efekt tego, że kobiety dłużej żyją, a zdecydowana większość pacjentów chorych na cukrzycę to osoby powyżej 60. roku życia.
U kobiet cukrzyca powoduje o 50 proc. większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych niż u mężczyzn. Dzieje się tak m.in.: dlatego, że ich naczynia krwionośne są bardziej podatne na uszkodzenia będące powikłaniem cukrzycy. Co gorsze, wiele kobiet dowiaduje się, że ma cukrzycę, dopiero po przebytym zawale serca. Także w przypadku udaru, u kobiet przebiega on ciężej i powoduje większy deficyt neurologiczny.
- Duży wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2, który obecnie obserwujemy na świecie, w dużej mierze wiąże się z tym, że jemy ponad miarę i za mało się ruszamy, dlatego przybieramy na wadze. 60 proc. chorych na cukrzycę ma nadwagę lub otyłość - podkreśla prof. Krzysztof Strojek, krajowy konsultant ds. diabetologii. - Wśród osób otyłych 20 proc. ma cukrzycę.
Wśród czynników wpływających na rozwój cukrzycy typu 2 wymienia się także uwarunkowania genetyczne.
Rodzaje cukrzycy
Cukrzyca typu 1 - najczęściej rozpoznawana jest jeszcze w dzieciństwie i wielu dorastania. Jest spowodowana zniszczeniem komórek beta trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i wydzielanie insuliny. To tzw. cukrzyca insulinozależna, gdyż ostatecznie prowadzi do całkowitego niedoboru insuliny i konieczne jest jej podawanie do końca życia.
Cukrzyca typu 2 - najczęściej występująca postać tej choroby, stanowi ok. 85-90 proc. wszystkich przypadków. To tzw. cukrzyca insulinoniezależna. Przyczyną podwyższonego poziomu glukozy we krwi jest nieprawidłowe działanie insuliny w organizmie. Zazwyczaj wiąże się z rosnącą insulinoopornością, czyli zmniejszeniem wrażliwości tkanek na insulinę oraz względnym niedoborem insuliny. Trzustka produkuje coraz więcej insuliny, ale z powodu insulinooporności jest jej za mało, aż w pewnym momencie dochodzi do "wyczerpania się" się możliwości trzustki. Ten rodzaj cukrzycy występuje najczęściej po 40-tym roku życia, jednak w ostatnich latach zaczyna dotykać coraz młodsze osoby.
Cukrzyca ciężarnych - tak nazywane są zaburzenia przemiany węglowodanów, do których dochodzi u kobiety po raz pierwszy w czasie ciąży. U ok. 2,3 proc. ciężarnych występuje nietolerancja węglowodanów na skutek zmian hormonalnych w ciąży. Nierozpoznana w porę lub źle leczona cukrzyca w ciąży stanowi bezpośrednie zagrożenie dla matki i dziecka. W większości przypadków objawy tej cukrzycy samoistnie ustępują po porodzie.
Inne typy cukrzycy o nieznanej etiologii - do tej grupy zaliczamy cukrzyce występujące w przebiegu innych schorzeń organizmu np. w przebiegu leczenia sterydami, wywołane infekcją wirusową lub w przebiegu chorób genetycznych.