Cytrusy. Dlaczego warto jeść je zimą?

article cover
123RF/PICSEL

Cytrusy. Dlaczego warto jeść je zimą?

Mandarynki Ich zapach i smak wielu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki warto jednak jeść nie tylko w okolicach gwiazdki. Te „mniejsze siostry pomarańczy” to prawdziwe skarbnice wit. A – mają jej więcej niż cytryny czy pomelo. Substancja ta przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji wzroku, skóry i paznokci (nazywa się ją czasem „witaminą młodości”). Dodatkowo, po mandarynki powinni sięgać ci, którzy chcą chronić się przed cukrzycą i chorobami serca. Zawartych w tych owocach nobiletyna zapobiega m.in. odkładaniu się tłuszczu w wątrobie.
Mandarynki Ich zapach i smak wielu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Mandarynki warto jednak jeść nie tylko w okolicach gwiazdki. Te „mniejsze siostry pomarańczy” to prawdziwe skarbnice wit. A – mają jej więcej niż cytryny czy pomelo. Substancja ta przyczynia się do utrzymania dobrej kondycji wzroku, skóry i paznokci (nazywa się ją czasem „witaminą młodości”). Dodatkowo, po mandarynki powinni sięgać ci, którzy chcą chronić się przed cukrzycą i chorobami serca. Zawartych w tych owocach nobiletyna zapobiega m.in. odkładaniu się tłuszczu w wątrobie. 123RF/PICSEL
Pomarańcze Po pomarańcze warto sięgnąć choćby dla poprawy humoru – ich kształt i kolor natychmiast przywodzą na myśl wakacje w ciepłych krajach. Nie poprzestawajmy jednak na patrzeniu – jedząc pomarańcze, dostarczamy organizmowi beta-karotenu, witamin z grupy B (to ważne dla układu nerwowego) i potasu (składnik ten odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworów). Pomarańcze – a raczej otulająca je biała błonka, są też cennym źródłem błonnika, sprzyjającego prawidłowej przemianie materii.
Pomarańcze Po pomarańcze warto sięgnąć choćby dla poprawy humoru – ich kształt i kolor natychmiast przywodzą na myśl wakacje w ciepłych krajach. Nie poprzestawajmy jednak na patrzeniu – jedząc pomarańcze, dostarczamy organizmowi beta-karotenu, witamin z grupy B (to ważne dla układu nerwowego) i potasu (składnik ten odgrywa istotną rolę w profilaktyce nowotworów). Pomarańcze – a raczej otulająca je biała błonka, są też cennym źródłem błonnika, sprzyjającego prawidłowej przemianie materii. 123RF/PICSEL
Cytryny Choć niewielu jest amatorów, zajadających się cytrynami w całości, ten owoc również warto włączyć do diety. Sprytnym sposobem będzie wyrobienie sobie nawyku wypijania co rano szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tego rodzaju mikstura nie tylko doskonale orzeźwia (są tacy, którzy twierdzą, że pobudza lepiej niż kawa), ale również przynosi organizmowi szereg korzyści. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii i sprzyja odchudzaniu, poza tym pomaga walczyć ze zgagą i wspiera profilaktykę chorób nerek.
Cytryny Choć niewielu jest amatorów, zajadających się cytrynami w całości, ten owoc również warto włączyć do diety. Sprytnym sposobem będzie wyrobienie sobie nawyku wypijania co rano szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tego rodzaju mikstura nie tylko doskonale orzeźwia (są tacy, którzy twierdzą, że pobudza lepiej niż kawa), ale również przynosi organizmowi szereg korzyści. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii i sprzyja odchudzaniu, poza tym pomaga walczyć ze zgagą i wspiera profilaktykę chorób nerek. 123RF/PICSEL
Pomelo Gdy myślimy o prozdrowotnych właściwościach cytrusów, do głowy przychodzi nam zwykle wysoka zawartość witaminy C. Rzeczywiście, substancja ta - w różnych stężeniach – znajduje się w każdym owocu z tej rodziny. Pomelo pod tym względem jest jednak rekordzistą - w 100 g owocu kryje się aż 61 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie w różnych krajach waha się od 30-100 mg). Dlaczego warto dostarczać ją organizmowi? Witamina C jest antyoksydantem, uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, pod jej wpływem szybciej goją się rany i siniaki, zmniejsza również ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Pomelo Gdy myślimy o prozdrowotnych właściwościach cytrusów, do głowy przychodzi nam zwykle wysoka zawartość witaminy C. Rzeczywiście, substancja ta - w różnych stężeniach – znajduje się w każdym owocu z tej rodziny. Pomelo pod tym względem jest jednak rekordzistą - w 100 g owocu kryje się aż 61 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie w różnych krajach waha się od 30-100 mg). Dlaczego warto dostarczać ją organizmowi? Witamina C jest antyoksydantem, uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, pod jej wpływem szybciej goją się rany i siniaki, zmniejsza również ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. 123RF/PICSEL
Grejpfrut Sprzymierzeniec tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Połówka grejpfruta, zjedzona na śniadanie, nie tylko podkręci przemianę materii, ale również zapewni na długo uczucie sytości i skutecznie zniechęci do podjadania.
Grejpfrut Sprzymierzeniec tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Połówka grejpfruta, zjedzona na śniadanie, nie tylko podkręci przemianę materii, ale również zapewni na długo uczucie sytości i skutecznie zniechęci do podjadania. 123RF/PICSEL
Cytrusy – jedz, ale ostrożnie Prozdrowotne właściwości cytrusów nie oznaczają jednak, że możemy spożywać je bez ograniczeń. Jedzone w nadmiarze mogą uszkodzić szkliwo i przyczyniać się do problemów żołądkowych. W przypadku słodszych odmian, apetyt trzeba powściągnąć również ze względu na sylwetkę – pomarańcze i mandarynki zawierają sporo cukru.
Cytrusy – jedz, ale ostrożnie Prozdrowotne właściwości cytrusów nie oznaczają jednak, że możemy spożywać je bez ograniczeń. Jedzone w nadmiarze mogą uszkodzić szkliwo i przyczyniać się do problemów żołądkowych. W przypadku słodszych odmian, apetyt trzeba powściągnąć również ze względu na sylwetkę – pomarańcze i mandarynki zawierają sporo cukru. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?