Cytrusy - na co zwracać uwagę
Odrobina słońca zimą? Tak, bo teraz jest najlepszy czas na cytrusy pełne witaminy C i antyoksydantów. I jeszcze ten zapach…
Sięgając po te owoce, unikaj tych z ciemnymi plamkami. Lepsze są owoce z cienką skórką. Gruba może oznaczać, że do jej uprawy zastosowano za dużo chemii. Błyszcząca - o woskach chroniących przed gniciem.
Wszelkie uszkodzenia ostrzegają o tym, że toksyny czy grzyby mogły wniknąć do środka. Oznaką dobrego gatunku i świeżości owocu jest za to intensywny aromat. Jeśli wolisz bezpestkowe pomarańcze, szukaj owoców z dziurką na jednym z końców, tzw. pępkiem.
Za najsłodsze mandarynki uchodzą klementynki. Z grejpfrutów wybieraj odmianę floryda. Wśród pomarańczy - hiszpańskie wygrywają z włoskimi, a ciężkie z lekkimi.
Dlaczego warto je jeść?
Zawierają witaminę C, a ta zwiększa przyswajanie żelaza z innych produktów i wspiera naszą odporność. Dzięki dużej zawartości błonnika i pektyn regulują pracę jelit. W odchudzaniu bardzo pomocny jest grejpfrut, bo przyspiesza spalanie tłuszczu. Czerwony jest zdrowszy niż żółty, bo zawiera likopen. Substancja ta jest także polecana w profilaktyce raka piersi i prostaty.
Hesperydyna w cytrusach wspiera natomiast pracę układu krążenia.
Uwaga! Według medycyny chińskiej cytrusy wychładzają organizm. Jednak coraz częściej dowodzi się, że jest wręcz przeciwnie. Trzeba tylko pilnować, by w zimowym menu była wystarczająca ilość potraw gotowanych.
Nie zdejmuj białej błonki tuż pod skórką!
Większość z nas ją obiera, bo ma gorzki smak. A tymczasem ta właśnie część owocu zwana albedo zawiera związki, które chronią przed udarem i zawałem.
Próbowałaś pomelo?
Choć nazywany jest pomarańczą olbrzymią, przypomina grejpfruta. Ma najwięcej witaminy C ze wszystkich cytrusów i silne właściwości alkalizujące - odkwasza organizm.
IK