Cytryna, ocet, pełne ziarna
Chcesz zadbać o zdrowe jelita? Przestrzegaj dwóch zasad - włącz do jadłospisu cytryny i spożywaj więcej błonnika pokarmowego.
Dołącz produkty z pełnego ziarna, bogate nie tylko w błonnik, ale również w składniki mineralne, np. magnez, wapń, cynk i potas.
1. Odkwaszanie i odkażanie
Świeży sok cytrynowy zawiera kwas askorbinowy, reagujący z kwasem solnym w żołądku. W efekcie powstaje odczyn zasadowy, korzystny dla zdrowia.
2. Ocet winny, ocet spirytusowy
Niewielkie ilości octu spożywane w piklach czy sałatkach są wręcz zalecane (odgrywają dużą rolę np. w diecie św. Hildegardy). Dezynfekują układ pokarmowy.
3. Ziarna z osłonkami
Kupując pieczywo, upewnij się, że upieczono je z pełnego ziarna i nie zawiera karmelu, cukru, substancji spulchniających. Im bardziej zbity chleb, tym zdrowszy.
4. Siemię lniane
Włącz je do menu z uwagi na bogactwo kwasów omega-3 i witaminy E. Łyżkę nasion zalej rano 3/4 szklanki wrzątku, odstaw. Pij przed snem, bez pestek.