Czarna rzepa na odporność

Ta bulwa to bomba witaminowa. Czarna rzepa to źródło potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Jak można ją wykorzystać w kuchni?

Czarna rzepa nazywana jest  także czarną rzodkwią
Czarna rzepa nazywana jest także czarną rzodkwią123RF/PICSEL

Jest źródłem witamin z grupy B, także A i C, oraz potasu, żelaza, cynku i magnezu. Jest idealnym budulcem odporności.

Zawiera czynne związki siarki, które łagodzą łojotok skóry i skłonność do przetłuszczania się włosów.

Może być składnikiem sałatek. Wiele osób robi z niej sok.

Po jego rozcieńczeniu warto wcierać go we włosy, gdy się przetłuszczają.

Surówka z czarnej rzepy spożywana regularnie pomoże nastolatkowi na trądzik.

Dziką odmianę czarnej rzepy można spotkać na wybrzeżach Morza Śródziemnego
Dziką odmianę czarnej rzepy można spotkać na wybrzeżach Morza ŚródziemnegoMWMedia

Jak zrobić syrop?

Można zrobić z niej syrop. Warzywo kroisz w plastry, zasypujesz cukrem i odstawiasz w słoiku w ciemne miejsce. 

Zobacz także:

Mężczyźni w oczach Dymnej Styl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas