Czarnuszka: Sięgaj po nią jak najczęściej
Nasionka może i niepozorne, ale bardzo wyraziste i w kolorze, i w smaku. Nic dziwnego, że piekarze tak chętnie posypują czarnuszką chleb i bułki.
Co oferuje nam czarnuszka? Wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz liczne minerały, takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk.
Znajdziemy w niej także tymochinon, substancję o właściwościach przeciwgrzybicznych.
Regularne spożywanie nasion czarnuszki przyniesie naszemu zdrowiu sporo korzyści. Obecna w nich kwercetyna pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi, sprzyja też pracy wątroby.
Osoby zmagające się z cukrzycą, które z racji walki z chorobą mają większą świadomość, jak dieta wpływa na organizm, chętnie sięgają po czarnuszkę.
Warto wprowadzić do codziennego menu także olej z nasion czarnuszki.
Badania pokazały, że niweluje stres, poprawia humor i ma właściwości antydepresyjne. Działa też uspakajająco.
W czasach walki z pandemią, warto znać kolejne remedium na stres. Dobrze odżywiony organizm działa sprawniej. Łatwiej też mu wrócić do zdrowia, gdy dopadnie nas choroba.
****
Zobacz wideo: