Czarnuszka: Sięgaj po nią jak najczęściej

Nasionka może i niepozorne, ale bardzo wyraziste i w kolorze, i w smaku. Nic dziwnego, że piekarze tak chętnie posypują czarnuszką chleb i bułki.

Włączmy czarnuszkę do naszej codziennej diety
Włączmy czarnuszkę do naszej codziennej diety 123RF/PICSEL

Co oferuje nam czarnuszka? Wartościowe białko, witaminy z grupy B oraz liczne minerały, takie jak: wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk.

Znajdziemy w niej także tymochinon, substancję o właściwościach przeciwgrzybicznych.

Regularne spożywanie nasion czarnuszki przyniesie naszemu zdrowiu sporo korzyści. Obecna w nich kwercetyna pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi, sprzyja też pracy wątroby.

Osoby zmagające się z cukrzycą, które z racji walki z chorobą mają większą świadomość, jak dieta wpływa na organizm, chętnie sięgają po czarnuszkę.

Olej jest równie wartościowy
Olej jest równie wartościowy 123RF/PICSEL

Warto wprowadzić do codziennego menu także olej z nasion czarnuszki.

Badania pokazały, że niweluje stres, poprawia humor i ma właściwości antydepresyjne. Działa też uspakajająco.

W czasach walki z pandemią, warto znać kolejne remedium na stres. Dobrze odżywiony organizm działa sprawniej. Łatwiej też mu wrócić do zdrowia, gdy dopadnie nas choroba.

****

Zobacz wideo:

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas