Reklama

Reklama

Czekoladowy napój na lepszy nastrój

Można go pić 2–3 razy w tygodniu. Najlepiej po śniadaniu, zwłaszcza wtedy, gdy obudziłaś się w kiepskim nastroju. Jego składniki działają antydepresyjnie.

Działanie

Gdy jest nam smutno, odruchowo sięgamy po kawałek czekolady i... od razu jest nam lepiej. To efekt działania cukru, ale nie tylko, bo przecież zwykły cukierek czy posłodzona herbata takiej mocy nie mają. Sekret tkwi w znajdujących się w miazdze kakaowej substancjach działających trochę jak narkotyk.

Jest to fenyloetyloamina i teobromina. Pierwsza pobudza mózg do produkcji serotoniny i endorfin, które pomagają się zrelaksować i zwiększają doznawanie przyjemności. Druga przypomina kofeinę - czujemy przypływ energii i miłe ożywienie. Oczywiście trzeba sięgać po nią z umiarem, aby nie dopuścić do otyłości. Wystarczy jeść ją 2-3 razy w tygodniu po 3-4 kostki. Uwaga! Dobra gorzka czekolada powinna zawierać 60-70 proc. masy kakaowej.

Reklama

Składniki

  • Szklanka tłustego mleka krowiego (możesz również wykorzystać roślinne mleko migdałowe, które jest równie tłuste i sycące)
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • płaską łyżeczkę cynamonu cejlońskiego
  • pół łyżeczki sproszkowanego kardamonu.

Przygotowanie

Na małym ogniu podgrzej mleko z czekoladą. Po chwili dosyp cynamon i kardamon, wymieszaj i jeszcze trochę podgotuj. Pij od razu po przygotowaniu.

Zobacz również:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy