Czerwony ryż na cholesterol
Ryż należy do produktów lekkostrawnych, jest bogaty w skrobię witaminy z grupy B i sole mineralne. To świetny produkt polecany przede wszystkim sportowcom i osobom z wysokim poziomem cholesterolu.
Czerwony, fermentowany ryż jest źródłem związków regulujących poziom cholesterolu we krwi. Najważniejszym z nich jest lowastatyna. Zmniejsza stężenie lipidów, wspomaga pracę układu krążenia, zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
Chroni przed miażdżycą. Działa przeciwzapalnie. Czerwony ryż kupimy w sklepach orientalnych. Szukajmy go także w sklepach sieciowych. Dostępne są suplementy diety wzbogacone o wyciąg z czerwonego ryżu. Można je kupić bez recepty. Lowastatynę zawierają też boczniaki - świeże lub w proszku (rozpuszczanym we wrzątku).
Ważne! Związek ten stosuje się również jako lek. Dawka jest wówczas ściśle określana przez lekarza. Zalecany jest głównie w sytuacjach, gdy specjalista nie chce dopuścić do pierwszego, poważnego incydentu wieńcowego oraz miażdżycy u pacjenta. Leczenie zmniejsza poziom cholesterolu już po 2 tygodniach, a konkretnych efektów należy spodziewać się po 6 tygodniach.
Oczywiście same leki nie wystarczą. Aby cholesterol utrzymywał się na właściwym poziomie, konieczna jest też zmiana diety (głównie ograniczenie tłuszczów zwierzęcych) i codzienna dawka ruchu.
15/2016 Rewia