Reklama

Czy można jeść skorupki jaj?

Jajka to źródło wapnia, żelaza i cynku. Zawierają białko i kolagen, które świetnie wpływają na stawy, mięśnie i cerę. Nie tylko wnętrze jajka ma wiele witamin, również jego skorupka, dlatego część osób decyduje się przyrządzić z niej proszek odżywczy.

Proszek wapniowy ze skorupek jajek wspomaga odchudzanie, budowę mięśni i wchłanianie tłuszczu. Łagodzi bóle stawów. Może być dodawany do zup, koktajli, sosów. Jego przygotowanie jest dość łatwe.

Jak przygotować proszek ze skorupek?

Zbierz około 10 - 12 skorupek jaj. Najlepiej, aby pochodziły z hodowli ekologicznej lub zaufanego źródła.

Umyj je, możesz także zalać gorącą, przegotowaną wodą.

Skorupki zalej wrzątkiem i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odcedź i pozostaw do wysuszenia.

Następnie rozłóż je na blasze i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut w temperaturze 100 stopni.

Gdy wystygną rozgnieć je w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

Zobacz także:

Reklama
Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy